• 07.12.2022

Пореден предизборен сблъсък на тема енергетика между ПП и ГЕРБ-СДС

 Пореден предизборен сблъсък на тема енергетика между ПП и ГЕРБ-СДС

„Енергетиката е ключов сектор от икономиката на страната. Той е свързан пряко с националната ни сигурност. Този сектор касае всяко едно българско семейство и бизнес, затова е изключително важно да бъда управлявана компетентно и отговорно. За съжаление, това, на което бяхме свидетели последните месеци е безотговорно отношение към енергетиката, което доведе до хаос в сектора“, заяви Теменужка Петкова.

Според Веско Сабрутев енергетиката не се гради от днес за утре.

„Това, което се случва днес в енергетиката е резултат от действията в последните пет години“, смята той.

По думите му през последните пет години са станали три ключови неща, които са допринесли за енергийната криза.

„Това е подписването на т.нар. „Пътна карта“ с „Газпром“ – стратегически документ, който определя развитието на газопреносната система в България. Оказа се, че нямаме копие от този международен документ. Второто е изграждането на „Турски поток“, по който не тече газ, а корупция. Третото е промяната на модела, по който се ценообразува руския газ за дългосрочния договор с „Газпром експорт“ и защо когато се подписаха новите условия за ценообразуване през 2019 г. на нас ни беше казано, че цената на газа ще падне с 50%, а в същото време тя се качи четири пъти“, заяви Сабрутев.

Петкова отговори, че проектът „Балкански поток“ е изграден по всички европейски правила и са спазени всички изисквания.

„Ние сме за 100% диверсификация на природен газ от „Газпром“. През всичките години на управлението ни сме работели за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ“, заяви Теменужка Петкова.

Сабрутев и отговори, че диверсификация няма, защото 90% от доставките на газ у нас идват от един договор с Русия.

„Националният интерес е да има устойчивост на доставките, така че България да не е зависима от един доставчик. Той като спря доставките и в България настана енергийна криза“, заяви той.

Свързани публикации

None found