• 27.09.2022

(НА ЖИВО) Членове на ЦИК за скандала с поредните нелегални машини: Вече станаха близо 600 и никой не дава отговор от къде са

 (НА ЖИВО) Членове на ЦИК за скандала с поредните нелегални машини: Вече станаха близо 600 и никой не дава отговор от къде са

Снимка: BGReporter.info

Последните 10 дни станахме свидетели на нещо, което внася сериозни притеснения за това как ще протекат изборите. В ЦИК се поставят на обсъждане въпроси, а после говорителите излизат и казват други неща. Вече машините, които станаха са близо 600 и никой не дава отговор от къде са тези машини“, каза Красимир Ципов от ЦИК.

Той заяви, че избори в неделя ще има и призова хората масово да излязат и да гласуват, за да се предотврати възможен сценарии на тези, които не искат в България да се произведат честните избори.

Членовете на ЦИК бяха категорични, че решението на ВАС не е забранило да се броят контролните разписки, а че няма да се зачитат при резултатите, но не пречи да се прави проверка. От ЦИК недоумяват какви са тези ремонти на машини и как ще се подменят устройства в деня на вота, при положение, че в закона ясно е записано, ако машината откаже, то се преминава на хартиен вот.

Проблемът е, че и ЦИК не знае къде са машините и колко са. Компетентните органи не направиха никаква проверка. Вместо да се занимаваме с организацията на изборите, ние пишем писма до МВР и ДАНС да охраняват машини, които никой не знае какви са.

заяви Ципив

Дават ни разнопосочна информация т озипълнителя „Сиела норма“. Още не са проверили всички – не е ясно колко още ще кажат, че трябва да се ремонтират. ВАС не отмени броенето на разписките – отмениха само отчитането: дали да е в отделен протокол. Там дори изрично е посочено че ЦИК трябва да определи обема на контролното броене. Какво наложи отново да изменят това решение и да отидем на 30% броене, каза Георги Баханов.

На въпрос, че „Сиела Норма“ твърдят, че изникналите снощи машини са тези намерени преди дни на Летище София, членовете на ЦИК заявиха, че те би трябвало да са зад

„От „Сиела“ казаха, че трябва да ремонтират повече от 400 машини, но от информацията, която те предоставиха, направете сметка каква е бройката. Проблемът е, че и ЦИК не знае къде са машините и колко са. Компетентните органи не извършиха бърза и адекватна проверка, за да разберем ние и цялото пбщество за какво става дума. Вместо да се занимаваме с организацията на изборите, ние се занимаваме с това да пишем писма до МВР и ДАНС да окажат съдействие и да охраняват машини, които никой не знае какви са“, заяви още Красимир Ципов.

На въпрос, че „Сиела Норма“ твърдят, че изникналите снощи машини са тези намерени преди дни на Летище София, членовете на ЦИК заявиха, че те би трябвало да са задържани от ДАНС и реално никой не е наясно какво се случва.

„Най-безумното нещо, което чух, е че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме отговор – обърнете се към прокуратурата. Това нормално ли е?“, възмути се Димитров. И добави, че в същото време Бойко Рашков пряко се намесва в изборния процес, правейки списъци за гласуване и проверява медицински досиета.

ържани от ДАНС и реално никой не е наясно какво се случва.

„Най-безумното нещо, което чух, е че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме писмо – питайте прокуратурата. Това нормално ли е?“, възмути се Димтър Димитров от ЦИК.

В същото време Бойко Рашков пряко се намесва в изборния процес, правейки списъци за гласуване.

Въпреки, че не е имало писмо и разрешение от страна на ЦИК, машините за гласуване са били изпратени в чужбина. „Явно частната фирма е дала санкция“, заявиха членовете на ЦИК.

Свързани публикации

None found