• 04.03.2024

МВнР с информация за вота зад граница

 МВнР с информация за вота зад граница

Снимка: BGReporter.info

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви в рамките на планираното, върви много добре. Почти всички бюлетини, предназначени за секциите зад граница, са изпратени, а голяма част от тях вече са и получени. Над половината от машините вече са изпратени за секциите извън страната. Само технически причини биха забавили доставките. Това каза на брифинг председателят на Работна група „Избори“  постоянният секретар Иван Кондов.

ЦИК с три решения вече назначи голяма част от членовете на секционните избирателни комисии, съобщи Кондов. Остава партиите да дадат по-голямата част от контактите на техните представители, за да нямаме проблеми, но все още сме навреме, този път подготовката тече с доста добро темпо, добави той.

Местата, на които ще се гласува с машини зад граница, са 301, стана ясно още на брифинга. В 238 секционни комисии ще има по две машини, а в 63 ще има по една машина. Общият брой машини е безпрецедентен – 539 или с повече от 120 машини от изборите през ноември миналата година.

Най-големият брой машини, които са изпратени в една държава в чужбина, е 220 машини в Република Турция. Там в 112 секции ще се гласува машинно.

Ще бъде изпратена и допълнително българска литература за нашите общности в Европа и на Балканите.

Свързани публикации

None found