• 13.04.2024

„Маркет линкс“ допуска бъдещ парламент с 9 партии с депутати. От какво ще зависи?

 „Маркет линкс“ допуска бъдещ парламент с 9 партии с депутати. От какво ще зависи?

Снимка: parliament.bg

Разликата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ на предсрочните избори на 2 октомври ще е над 6%, сочи ново национално проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. То е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. „Възраждане“ е на 5-та позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е „Демократична България“ с резултат 7,8%.

Това са процентите сред заявилите, че ще гласуват. Спрямо всички, участвали в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика между първите две формации, се запазват почти без промяна.

Според изследването под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ – с 3,9% подкрепа, „Български възход“ на Стефан Янев – с 2,5% и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2,5%. В зависимост от избирателната активност, то и те имат потенциал да влязат.

„Аз понастоящем, наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Тези партии са твърде близо до границата и това е в рамките на статистическите отклонения“, пресметна Живков пред bTV.

„Липсва в обществото желание за търсене на промяна в системния модел на управление“, обясни още социологът.

„50% от анкетираните са заявили готовност да гласуват на предсрочния вот, но реално може да се очаква около избирателната активност през ноември или юли“, прогнозира той.

Свързани публикации

None found