• 23.06.2024

(ВИДЕО) Иван Чакъров: Каня на публичен дебат по проблемите на район Красна поляна всички кандидати за кмет

 (ВИДЕО) Иван Чакъров: Каня на публичен дебат по проблемите на район Красна поляна всички кандидати за кмет

Първо трябва да отбелeжа, че рaйон „Красна поляна“ е един специфичен, рисков и труден район за управление. Тук, както знаете, съжителстват роми и българи. Най-важната ни задача беше сигурността, спокойствието и живота на гражданите на район „Красна поляна“. Проблемите са доста, но ние заложихме най-вече на постепенното премахване на т.нар. „Виетнамски общежития“, строителството на нови училища и детски градини, борбата със замърсения въздух.

Така коментира проблемите на район Красна поляна досегашния кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ -СДС Иван Чакъров, пред BGReporter.info.

По думите му акценти в работата на общинската администрация през тези четири години са били запазване на зелените междублокови пространства, премахването на гаражните клетки и направата на паркинги. Той подчерта, че в следващия мандат, ако отново бъде избран, ще продължи работата по премахването на „Виетнамските общежития“.

В следващия мандат ще продължим с премахването на Виетнамските общежития

отбеляза кандидата за кмет.

Шест блока са съборени и остават още шест. Не можем да изгоним ромите от тях и да ги оставим на улицата. Те са социално слаби, имат заповеди и останалите райони можеха да ни помогнат през тези четири години. Апелирахме писмено, правихме срещи, но за жалост нито един от кметовете на другите райони в София не си изведе, нито едно семейство от „Виетнамските общежития“, макар, че 70% от ромите живеещи в тях са от други райони на столицата“, допълни кандидата за кмет от ГЕРБ-СДС.

По думите му този проблем ще се реши в следващия мандат. Общината има идея да се построят блкове каквито се направиха във Факултета за хората от общежитията.

Той отбеляза, че има идея да се преместят тези роми и в други райони, като такива блокчета да се построят в квартал Кремиковци и Подуяне, защото там също има ромски махали.

„Ромите в тези общежития, са както споменах, от цяла София и не може да ги противопоставяме на ромите от Факултета, които не искат да живеят заедно с тях. Има решение и не е толкова скъпо. Ще трябва през следващите четири години да премахнем останалите шест блока. На терена, от който премахнахме шестте блока се прави ПУП и той е много примамлив за строителство – и на магазини и за жилищно строителство“, заяви кандидата за кмет на район Красна поляна.

Според Чакъров един от основните проблеми е и този с мръсния въздух.

Той сподели, че преди две седмици е бил вбесен, че след всичко което е направено, след като са сложени 230 филтъра на комини на къщи, които се топлят на твърдо гориво, след като са монтирани 290 климатика и около 130 камини на пелети, горенето на кабели продължава.

„Няколко вечери подред търсихме с полицията точно къде горят кабели. Открихме огнищата и полицията залови малолетни роми, които горят кабели и замърсяват отвратително въздуха на Красна поляна. Явно трябва да се преборим с този сериозен проблем. Направихме срещи с някои от пунктовете за вторични суровини, които се намират на територията на района. Хората взимат вече машини за обелване на тези кабели, така че да могат да ги приемат с обвивката. Смятам, че до една година ще се преборим и с този проблем, и пунктовете ще започнат да приемат тези кабели без да се налага да се гори тази обвивка“, подчерта Иван Чакъров.и тази обвивка“, подчерта Иван Чакъров.

Той апелира и към гражданите да не изхвърлят кабели и други неща, които стават за горене около кофите, за да не могат ромите да ги събират, и горят в квартал Факултета. По думите му има проблем с почистването на района, защото всички приемат, че след като Красна поляна е краен район и в него е Факултета, могат да си изхвърлят строителните отпадъци свободно и навсякъде.

Целия разговор гледайте във видеото:

От общината разработват „Модел за интегрирано развитие“ (МИР) за ромите, защото според кандидата за кмет, те трябва да бъдат интегрирани и приобщени в обществото. Той отбеляза, че се правят много усилия, за да бъдат вкарани малките деца в училище. Според него 95% от ромските деца вече ходят на училище и се образоват, което е много важно за него като бивш учител.

Каня опонентите си да направим публичен дебат, тъй като познавам единствено Георги Миланов.

хвърли предизвикателство към опонентите си Чакъров.

Той е един сериозен кандидат, с който бяхме на балотаж на миналите избори. Другите кандидати за жалост не ги познавам. Ще се радвам да се срещнем и да дебатираме по проблемите на Красна поляна, и по техните виждания за бъдещето на района. Аз Ви благодаря за това интервю, защото Вие сте много активни и ни атакувате постоянно, и сега давате възможност да поговорим, за това което сме направили, и искаме да направим за района“, заключи Иван Чакъров.

(бел. ред. BGReporter.info има готовност, ако останалите кандидати за кметове на район Красна поляна приемат отправената покана за публичен дебат от кандидата за кмет Иван Чакъров, да го излъчим на ЖИВО-онлайн. Така всички заинтересовани, които нямат възможност да присъстват, да могат да го проследят.)

Свързани публикации