• 04.06.2023

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване извън страната

 Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване извън страната

Снимка: BGReporter.info

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване извън страната за предсрочните парламентарни изборите на 2 октомври. Това се посочва в хронограмата за вота на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Електронни заявления ще могат да се подават до 24:00 ч. българско време на 6 септември. 

В електронното заявление избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН, постоянния си адрес в България, както и мястото извън страната, в което желае да гласува, на кирилица. 

В заявлението си избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата след като данните, които е попълнил, бъдат проверени.

Заявление за гласуване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по образец – Приложение № 28-НС, публикуван на сайта на ЦИК) и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на страната ни в съответната държава. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. 

Заявленията служат за образуване на избирателни секции при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място, както и за съставяне на списъци за гласуване.

Свързани публикации

None found