• 23.06.2024

Изборни експерти за проблемите с машините и нарушенията в деня на вота 2 в 1

 Изборни експерти за проблемите с машините и нарушенията в деня на вота 2 в 1

Снимка: BGReporter.info

На какво се дължат проблемите с машинното гласуване на изборите 2 в 1 и чия е отговорността за възникването им коментират бившият председател на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски и Жоро Пенчев от „Обединение честни избори“ в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Опасно е ако проблемът е софтуерен, защото означава, че не е свършена работа по удостоверяване на машините.Тези пропуски могат да доведат до много сериозен спад на недоверие. Това каза Симонски.

145 машини са с регистриран проблем през вчерашния ден – това е под 1,5% от общия им брой. „Това са специализирани машини, нормално е да имат по-слаби процесори”, обясни бившият председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

По думите му удостоверяването на машините е задължение на 3 институции: Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Института по метрология. „Най-важно е министерството, защото те извършват провекта на софтуера”, каза Симонски.

Пенчев добави, че на всички избори с амшинно гласуване до сега се налага въвеждане на промени. „Грешките не бяха много, процентът не е сериозен”, каза той.

Според Пенчев видеонаблюдението на работата в СИК е необходимо и полезно, защото се отразяват проблемите с „неспазване на методическите указания и неправилното поставяне на камерите”. Той определи процеса като „хаос”.

Свързани публикации

None found