• 13.04.2024

Синдикален ръководител в МВР: Във вътрешното министерство има крещяща нужда от ефективна реформа, а не на парче

 Синдикален ръководител в МВР: Във вътрешното министерство има крещяща нужда от ефективна реформа, а не на парче

Интервю на Георги Аргиров за BGReporter.info

Откровен разговор със служител на МВР, синдикален ръководител и граничен полицай с висше образование, но заемал и длъжност сержант. Валентин Попов е роден през 1964-та г. Завършил математическата гимназия в Благоевград и университета в града, който тогава се наричаше Висш педагогически институт. От 1993-та г. е в системата на МВР. Целият му трудов стаж преминава на ГКПП – Станке Лисичково. От учредяването на Синдикалната федерация на служителите на МВР през 2009-та г. до настоящия момент е председател на Управителния съвет.

Какво е да сте полицай в днешно време, г-н Попов?

Донякъде случайно станах полицай. Предполагам по-възрастното поколение помни първите години след промените от 1989-та г., няма нужда да обяснявам какви несигурни времена бяха.

За много мои колеги службата в полицията не е само професия, а призвание и кауза!

Смея да твърдя, че добрите полицаи споделят тази максима.

Колко синдикални организации защитават интересите на служителите на МВР? Или ако предпочитате, какво представлява Синдикалната федерация на служителите към МВР?

СФСМВР е най-голямата синдикална организация в системата и наброява около 12 000 членове. А за добро или лошо синдикалните организации в Министерството на вътрешните работи през последните години се нароиха много бързо – от 4 преди 13 години в момента са 9 или 10.

Малко или много са толкова на брой синдикални организации?

Донякъде некоректен въпрос, доколкото правото на учредяване на синдикални организации е позволено и гарантирано от закона. Кой както иска така да се сдружава!

Бихте ли се ангажирали с анализ на най-големите проблеми в системата на МВР? Да започнем със системата на подбор на служители?

Според мен акцентът с който започвате е последствие, а не причина! Както и всички останали аспекти – образование, квалификация, материално-техническо обезпечаване…

Основният проблем е, че за тридесет години МВР е „най-реформираната система“ в България. И на практика най-нереформираното министерство!

Но не мога да отрека, че за тези години се случиха и добри неща – например девоенизацията. Плюс за нас е и това, че не сме подсъдими на военни магистрати.

Но, почти няма министър в последните 30 години, който да не е обявил свои идеи за реформи в МВР, които впоследствие се провалят. Така идеи за качествени реформи се израждаха и деформираха. Като например съкращение на щатове, вместо оптимизация…

Друг момент е вменяването на, да кажем, непотребни задължения. Например гранични полицаи да се занимават с дейности, които са в компетенцията на здравни или санитарни власти; на Държавната агенция за бежанците и т. н. Полицаят започна да употребява и много „хартия“ – такава каквато трябва да прочете, както и такава, която трябва да изпише…

Вие как виждате оптимизацията за която споменахте в разговора ни?

Ще отговоря по този начин – всяка страна би трябвало сама да намери решение на този проблем. А нищо не пречи отговорните фактори да се позаинтересуват как е по света и да се приложат добрите световни практики.

АМВР и центровете за първоначална и последваща подготовка – добре ли са структурирани или имат нужда от реформи/оптимизация? Трябва ли Академията да се закрие, както навремето се закри факултет „Сигурност“?

Очевидно е, че Академията на МВР не е в състояние изцяло да покрие нуждите на вътрешното министерство. Мисля, че може да се помисли и за начините на подготовка на служителите. Но да се закрие? Не мисля, че е удачно!

Кадровият подбор на МВР?

Деликатен въпрос. В наша защита бих могъл да кажа, че служителите на МВР са част от българското общество. Един от минусите на „реформите“ в МВР е изключителният спад на престижа на професията. Това донякъде се дължи на незадоволителното заплащане на труда ни. В края на 2017-та г. стартовата заплата на един полицай бе 680, 00 лв. С тези пари в София не можеше да се наеме общ работник. И нямаше как с подобно заплащане да попадне нещо качествено на конкурсите в МВР. Оттук следва и „сваляне на летвата“ за приемане на работа в министерството. Но и не може прекалено да се облекчават критериите за подбор на служители.

Какво е материално-техническото обезпечаване на редовия полицай? Изобщо в МВР…

Сещам се за колеги в Германия, които се оплаквали от техни служебни автомобили марка BMW. Причината? Малкият багажник, който не побирал необходимата екипировка и оборудване. Вие си правете изводите. За границата с Турция и оградата, която бе изградена преди няколко години. Там е планински район, гориста и пресечна местност. Наши служители нямат средства за свръзка поради липса на сигнал.

Как гледате на структурните промени в МВР? Разбрахме, че харесвате девоенизацията; Гражданска защита и Телефонна система 112 са при вас; НСС се трансформира в ДАНС, СДОТО в ДАТО; ГДБОП бе част от мегаструктура Криминална полиция, бе с абревиатура ПОПТП, част от ДАНС, днес е Главна дирекция?

МВР като част от Въоръжените сили на НРБ/РБ бе част от една отдавна отминала епоха. Да не говорим, че нещо подобно е в разрез с някои международни договори за водене на война. В армията по необходимост и дефиниция има определени порядки, които в полицията могат да навредят. И давам пример с нещото наречено „заповед“ – устна заповед в армията подлежи на незабавно изпълнение, с уговорката въпросната заповед да не представлява за изпълнителя явно престъпление. В една полицейска служба нещата не би трябвало да стоят точна така. В ситуация като горе описаната аз подобна заповед няма да изпълня. А ще поискам писмени разпореждания. При подобно разпореждане аз съм длъжен да я изпълня и не нося отговорност за действията си.

Ето пример за разлика между армия и полиция.

Що се отнася до СДОТО/ДАТО и специалните служби – в НС през 2013-та г. се дискутираше що за служба е това, и дали е специална или не е? Запознат съм с казуса, защото от определението каква служба е тя зависеше дали служителите ще имат право на синдикална организация или няма да имат.

В НСС/ДАНС, НРС, НСО, Въоръжените сили на РБ няма такива организации

Ами, не, не е! Това е техническа служба, не специална. Дали да е в МВР или не? Въпрос на стратегическо виждане. Същото разсъждение може да се приложи и за разузнавателни и контраразузнавателните служби;

112; Гражданска защита; пожарна…Последно министър Рашков искаше да извади пожарната от МВР и да я направи самостоятелна агенция. В доводите на бившия министър липсваха два акцента  – защо трябва ГДПБЗН да излезе от стурктурите на МВР; и какво от това хубаво в една агенция не може да бъде сторено в рамките на МВР?

Това породи сериозна съпротива сред колегите пожарникари.

Гражданска отбрана/Гражданска защита – изключително болезнена тема. Защо?

Когато през 2009-та ГЗ премина в МВР, където може би й е мястото, в рамките на 8-10 години бе унищожена! Донякъде останаха специалисти по ядрена защита и аварии, специалисти по скално катерене и спасяване. Днес пожарникарите станаха и „спасители“, защото тя бе унищожена като професия. 

Позволете да Ви запитам какви специалисти излизат бъдещите пожарникари от МВР? Какво ще рече „инженер по пожарна безопасност“? Строителни инженери, математици, химици?

Основно строителни инженери. Има два вида специалисти – за пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол.

Трябваше ли да се закрие факултет „Сигурност“ на АМВР, а бъдещите полицаи да не излизат с гражданска специалност?

Навремето главният прокурор Иван Гешев е завършил право в Академията, а е започнал следването си в тогавашния 1-ви факултет…

В руската Академия на ФСБ възпитаниците й излизат като юристи…Изненадва ме нещо друго – има редица правила и инструкции, къде малко, къде повече, къде никак странни. Но нямаме, да го нарека „Единен протокол“ за действия в определени ситуации. Например – случи се ситуация А, правиш стъпка А; случи се ситуация Б; и едва при ситуация Я – звъниш на началника си!

Редица действия на ваши колеги и негодници опетниха МВР – протестите отпреди 2 години; опитите да бъдат запалени полицаи; обвинения, че сте недостатъчно подготвени да реагирате на провокации и едва ли не сте ги допуснали; прикриване на престъпници; насилието над протестиращи; ваши пияни или дрогирани колеги; ако има ясно разписани правила бихте ли допуснали нещо такова?

Може би не в такава степен! Вижте, не мисля, че е редно заради един или друг случай да се хвърля петно върху цялата институция. Ако лекар от Спешна помощ си върши работата на градус, това означава ли, че всички лекари са негодници? Ние сме  представителна извадка на българското общество! И не може заради трима или четирима идиоти да се правят прибързани изводи и да се лепи петно на останалите!

Като цяло в Закона на МВР е записано, че служителят трябва да се явява на работа в състояние, което позволява да върши без проблеми служебните си задължения.

Кога и в какви случаи може да бъде извикан служител на МВР под тревога, ако мога така да се изразя? Ако аз съм полицай, но не съм дежурен и си пия ракията, може ли моят началник да ме извика по спешност на работа? 

Има наредби, които регламентират подобни отношения. В извънработно време един служител на МВР може да бъде в така нареченото  „време на разположение“. Това ще рече, че не изпълнява задълженията си, но е готов при повикване да пристъпи отново към изпълнението им. И е негова отговорност в какво състояние ще бъде. Но, ако не е във „време на разположение“, може да откаже подобна покана. Защото може, примерно, да е употребил алкохол и да не е в състояние да управлява превозно средство или да изпълнява пълноценно задълженията си. 

А ако хванат дрогиран служител на МВР, без значение какъв му е статусът, моментално ще бъде уволнен! Това е записано в ЗМВР. Освен това имаме подзаконови нормативни документи, етичен кодекс на МВР!

Задължение на преките ръководители е да съблюдават тези порядки!

Проблем е, че и тук има някакви законови пропуски!

И опираме до морала и професионализма на служителите на МВР! 

Какво е нивото на подготовка на служителите на вътрешното министерство?

Публична тайна е, че подготовката ни е на не много високо ниво! Тук бих обвързал отговора си с работното време на колегите. Трябва ли да се очаква от един полицай да поддържа своето ниво на подготовка в извън работно време? Не е задължително! Ще отговоря така – ако е служебна необходимост полицаят да се поддържа в добра физическа или каквато и да е подготовка, той ще го прави! 

Останалото е въпрос на личен избор! И двустранен процес – служители на МВР – ръководство, и обратно! 

Как вие като „вътрешни хора“ бихте реализирали една реформа във вътрешното министерство? И има ли нужда от такава?

Трябва да се намери баланс между администрация и оперативен състав. Не би трябвало механично да се съкращават бройки, без да се направи актуален и задълбочен анализ. Не реформа на парче, а от ефикасна такава! Иначе настава хаос!

Аз как я виждам? 

На първо време да се наемат външни експерти, които да направят задълбочен анализ на цялата система. Не може да очаквате хора, които са вътре в системата, а и някои от тях автори на проблемите в системата, да направят задълбочен анализ и да предложат адекватни решения.

Може ли такъв анализатор да бъде социологът Румяна Бъчварова?

Е, тя все пак е била министър, та не бих желал да персонализирам! Но защо не социолози, които да анализират проблемите на МВР? След като се знае какви са проблемите трябва да се помисли какви неща трябва да се променят, като се изходи от това какво искаме от МВР, какво очакват и не получават в необходимата степен от него гражданите и обществото като цяло?  И едва след това трябва да се помисли как да се решат тези проблеми, като се допитат и до самите професионалисти.

Това включва повече от един управленски мандат от 4 години. А от това следва извода, че е необходима дългосрочна стратегия за реформи в МВР, и политическа воля от управляващи и опозиция тази реформа да се извърши.

Свързани публикации

None found