• 13.04.2024

Председателят на „Сила“ Борислав Райчев: Цветанов каза, че ни наблюдава, а не ни следи

 Председателят на „Сила“ Борислав Райчев: Цветанов каза, че ни наблюдава, а не ни следи

Снимка: glas.bg

Борислав Райчев е председател на Гражданско сдружение „Сила“, което се прослави още преди десет години, когато организира масови протести срещу големите вериги, осъществяващи монопол с горивата у нас. През 2013 година „Сила“ беше от водещите формации, които свалиха първото правителство на ГЕРБ и участваха в създаването на структурите на България без цензура. Днес момчетата от „Сила“ отново са на улицата и настояват за импийчмънт на президента Румен Радев, съобщава сайта anteni.bg.

 • Г-н Райчев, как се случи така, че от противници на Бойко Борисов, днес сте от другата страна и искате оставката на президента Румен Радев?
 • Вижте за нас президентската институция олицетворява обединението на нацията и задава външнополитическия курс на държавата. България е европейска страна, чиято цел и бъдеще е да бъде равноправен член на ЕС.
 • Какво пречи Радев на европейската ориентация на България?
 • Президентът Радев многократно даде шанс на формации, които впоследствие показаха, че имат проруски интереси. Такива са партии като АБВ, партия МИР и различни по-малки движения от типа Мая Манолова.
 • Защо сте настроени анти Русия, все пак българите, в голямото си мнозинство са русофили?
 • Русия като държава не ни пречи, но смятаме, че сме в сферата им на интереси, чрез които ще се опитат да влязат в Европа по криминалния начин. А нашите ангажименти към ЕС са ясни, категорични и точно определени. Не смятайте, че имаме омраза към Русия, напротив. Категорични сме, че и американската вълна неолиберализъм също не трябва да бъде допускана тук през разни соросоидно зависими НПО-та, движения и партии, сред които са „Да България“, Цецовите републиканци и още куп по-малки формации. Не забравяйте, че именно Румен Радев се държа като първи приятел с Цветан Цветанов по време на президентските консултации за изборите. Откъде накъде с Цветанов, питам аз. И какво е това раздвоение – от една страна САЩ, от друга Русия. За кого работи българският президент?
 • Публиката остана изненадана от нещо друго – пред президента Цветанов си позволи да настоява да бъдат сменени на ротационен принцип МВР-шефовете във връзка с изборите. Това какво означава?
 • Това означава, че в битността си на министър на вътрешните работи и на втори човек в ГЕРБ, Цветанов е контролирал изборите през шефовете на МВР. Нашето движение разполага с многобройни сигнали за следени политически противници още по време на МВР-Цветанов. По това време са привиквани хора от различни структури на опозицията.
 • Можете ли да го докажете?
 • Мен лично Цветан Цветанов ме привикваше. Очевидно е целял да ме сплаши и да се оттегля с цялата си структура от политическия живот на страната. Неговите думи бяха: „Аз не ви следя, а ви наблюдавам!“
 • За какво по-точно става дума?
 • Става дума за партията на Николай Бареков „България без цензура“, на която ние помагахме да се градят структури. Силата, която набираха тези структури, очевидно не се харесваше на Цветан Цветанов и той използваше силовите властови лостове да ни спре.
 • Как ще коментирате сегашното му преобразяване?
 • Изхождайки от нашето познанство и разговори, определям сегашното му поведение като абсолютно лицемерие. Не му отива точно на този човек да говори за честни избори, за европейски политики и евроатлантически ценности. Впрочем това са няколко езикови клишета за Цветанов, които, ако извадим от речника му, ще остане само: „това, което имаме като“. Но оставяйки настрани езиковите затруднения на Цветанов, този човек добре монетаризира участието си в политиката. Попитайте го на кого вече е хотелът на Миролюб Столарски „Двореца“, където преди време Цецо се плацикаше в басейна с Веселин Маринов. Попитайте го има ли цяла икономическа империя на гърба на братя Вълневи, както и на Асен Христов от „Еврохолд“ – компанията, придобила ЧЕЗ.

Свързани публикации

None found