• 22.04.2024

Петър Велков: Без „локдаун“ системите в България няма да издържат до Нова година!

 Петър Велков: Без „локдаун“ системите в България няма да издържат до Нова година!

Петър Велков – математик, Снимка: Facebook

Петър Велков е математик, преподавател и експерт по управление на кризи. В интервю за BGReporter.info, той прие да отговори на въпросите на Цветан Фиков, свързани с развитието на коронакризата в България.

Цветан Фиков, Снимка: facebook

Господин Велков, в България за ден вече имаме средно над 3000 заразени с коронавирус, през изминалата седмица всеки ден се отчитаха подобни стойности. Какво, виждаме сега и какво ни очаква през следващата седмица според Вашия математически модел?

Това, което виждаме в момента в статистиката, са ретроспективни данни. В тях, имаме закъснение от момента на откритата заболеваемост, до влизането им в статистиката. Данните за смъртни случай и заболели в нея, са от седмицата около 20 октомври. При смъртността, около 21 дни назад е времето, което отнема, за да се отчете в света, при тежките случай периода е между 10 и 14 дни. Това е периода нужен, да се види тяхната реализация. Това което, ще се случи през следващите дни е ръст на тежките случай и това е неизбежно. Седмицата за която говорим, около 20 октомври имахме средна заболеваемост около 1200 случая, а вече имаме около 3000 и нагоре средно на ден.

Да поговорим за една мрачна статистика на починалите. Каква ще е ситуацията измерена в човешки животи?

При три пъти повече случаи и смъртността, ще е три пъти по-голяма, защото три пъти повече са хоспитализираните, и съответно критичните случай. Така, че през следващата седмица ни чакат от 50 до 70 % увеличение на смъртните случаи на ден. В числа, за да сме по-коректни със сигурност, ще достигнем до стабилни 100 смъртни случая на денонощие. Това число, ще се задържи известно време и после, ще нарасне до 150 смъртни случая на ден. Дори ще започнем да гоним до 200 починали на денонощие.

Къде може да се озовем края на януари, взимайки предвид предстоящите празници през декември, може ли да се направи подобна математическа прогноза от сега?

До януари е трудно да се направи точна прогноза сега. Всичко зависи от това, как ще реагира обществото и какво, ще предприеме държавата. В такъв дългосрочен процес не можем да кажем какви, ще са резултатите. Ако запазим това съотношение в момента 1 към 8 открити случаи, и заболеваемостта, каквато е в София на ден по 1000 случаи – до януари, вероятно в столицата, ще имаме до 4500 случая на ден. Дори да ги изчислим с най-ниския процент на смъртност 0,8, което е силно занижено.

При това натоварване на системата, гарантирам, че без „локдаун“, няма как да стигнем изобщо до януари. „Локдаун“ ще се случи, единствено зависи от това – при какви човешки жертви.

Всичко зависи от това, как ще се случи, дали ние ще го наложим, като държава и общество, или ще е катастрофално поради рухване на структурите в държавата. Структури, като здравната система и останалите държавни структури дори, и националната ни сигурност.

В социалните мрежи непрекъснато се съпоставя заболеваемост смъртност от сезонен грип и коронавирус. Има ли база за сравнение на подобни числа или разликите между двете са повече?

Отговорът на този въпрос, както и цялото интервю може да чуете тук!

 

Свързани публикации