• 15.07.2024

Нина Ставрева за BGReporter: БСП вече не е лява партия

 Нина Ставрева за BGReporter: БСП вече не е лява партия

Има една крайно вредна линия на разделение на партията по признака лоялност към ръководството, а не към партията и нейната политика.

Нина Ставрева е родена на 23.03.1976 година в гр. Варна. Завършила е Икономическия университет в морския град. Магистър е по аграрна икономика и педагогика. Членува в БСП от 2007 година, като от 2009 до 2011 г. е председател на Младежкото обединение /МО/ на социалистите в община Каварна. Член на Националния съвет на МО през същия период. Била е общински съветник. От 2015 до 2019 е кмет на Каварна. Само до преди 24 часа беше и  председател на Общинския съвет на БСП – Каварна, пост който тя напусна.

Казвате, че сте разочарована от БСП и затова напускате, кое обаче беше това което “преля чашата”?

Разочарована и огорчена съм от ръководството на БСП.  Има една крайно вредна линия на разделение на партията по признака лоялност към ръководството, а не към партията и нейната политика. Липсата на отношение към структурите доведе до изостряне на напрежението. БСП вече не е лява партия.

Нека припомня при приемането на бюджета БСП предложи увеличение на данъците?! През последните месеци ставаме свидетели на непрекъснато разминаване между обещания и действия. 

Много пъти съм си задавала въпроса защо? Всички, които не сме съгласни с изявленията и посланията на ръководството бяхме определени като опозиция, а не като хора с позиция. Очаквахме промяна в БСП, която не се случи. Партията са хората! А когато липсва отношение и подкрепа се налага да вземеш решение и да направиш своят избор. Аз го направих!

Колко души е организацията в БСП Каварна след вашето напускане на партията и поста в нея, колко ще ви последват?

Организацията в Каварна беше от 252  членове на БСП. Заедно с мен напускат над петдесет от тях, за сега. Социалисти от много години. Работили с хъс и енергия за БСП и също разочаровани от действията на ръководството разбиващи единството.

Защо точно Българска прогресивна линия и с какво ви привлече?

– Заради отстояването на левите политики. Ние, оставаме социалисти. БПЛ има мисия – да олицетворява левите политики в общество с все по задълбочаващо се социално разслоение.

За краткото оставащо време до изборите, смятате ли, че БПЛ може да стане разпознаваема алтернатива в ляво?

– Разбира се! Това зависи от всички нас. Днес имаме нужда от ясно разграничаване между ляво и дясно. От държава, закони и правила, от ясни гаранции,

че не могат с лека ръка да те уволнят от работа, да те изхвърлят от жилището ти, да направят образованието невъзможно, защото е скъпо, да ти отнемат правото да се лекуваш, защото нямаш пари.

Ето тези гаранции трябва да се върнат на българските граждани. А БПЛ в лицето на нейния председател, национален съвет, членове, които се увеличават непрекъснато заявяваме, че ще потърсим подкрепата на българските избиратели с ясна програма и ангажименти за отстояване на левите политики, които са определящи за нас като партия.

Да поговорим за “превантивните запори” и свободата на словото. Миналата седмица стана ясно, че Корнелия Нинова, запорира сметки и имущество на политолози и журналисти /pogled.info през 2018 г., доц. Таня Буруджиева и журналиста Калина Андролова преди седмица/срещу които е завела дела. Давам нея за пример защото нямам спомен друг да го е правил по такъв начин. Как гледате на подобна практика и отношение от страна на политици към журналисти и политолози?

– Не мога да коментирам действията ѝ. Но категорично смятам, че отношенията между политици, журналисти и политолози трябва да се основават на коректност, професионализъм и взаимно уважение.

Свързани публикации

None found