• 25.05.2024

Калоян Паргов: Няма как територията на София да се превърне в зона за паркиране с цел събиране на пари

 Калоян Паргов: Няма как територията на София да се превърне в зона за паркиране с цел събиране на пари

Снимка: Архив

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София, както и УНСС, специалност „Международни отношения“. Магистър по европейска интеграция. Председател на Градския съвет на БСП в София, председател на групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет.

От BGReporter.info, го потърсихме за мнение, по темата с постоянно разширяващата се “зелена зона” и конфликта между СОС и Парламента свързан с зоната за сигурност.

Господин Паргов, трябваше ли да се разширява зоната за сигурност и кой се облагодетелства от това?

Зоната за сигурност е вид начин на парламента да възпрепятства решението на Столичния общински съвет за намаляване на привилегиите на народните представители откъм броя на местата за паркиране. Такава зона по-скоро трябва да има около парламента. Но там такава не е обявена, което буди съмнение. Това доказва и тезата, че това е елегантен начин да се преодолее решението на Общинския съвет.

Ако трябва около Народното събрание да има истинска зона за сигурност, то там трябва да бъде обградено с бетонни панели, които да спират потенциални атентатори, да има пропускателен режим, трябва влизащите автомобили да се проверяват с металотърсачи за взривни вещества, както и да има видеонаблюдение.

Очевидно е нежеланието на парламента да се съобрази с решението на Столичния общински съвет, използвайки елегантно термина зона за сигурност.

Решението за разширяване на Ива Митева, какво цели?

Цели да възпрепятства решението на Общинския съвет и да остави комфорта на народните представители да паркират както досега.

Какво губи общината от този акт?

От този акт общината ще загуби допълнително средства, които постъпват в Центъра за градска мобилност и с които се разплащат с транспортните оператори. Оттам транспортните оператори, заради недостиг на финансови средства, няма да могат да се разплатят със своите доставчици, което ще фалира доставчиците и ще увеличи безработицата.

Снимка: BGReporter.info

В „Красна поляна“ се премахват незаконни гаражни клетки и хората се притесняват, че това е подготовка района също да стане „зелена зона”. Какво е мнението на БСП – София за разширяването на „зелената“ зона, която обхваща все повече квартали?

Не може да бъде притеснително когато Общината си върши работата и премахва нещо незаконно като гаражни клетки, които 30 г. не се намери начин да бъдат узаконени.

По отношение на непрекъснатото разширяване на зоната БСП има една позиция –

няма как територията на София да се превърне в зона за паркиране с цел събиране на пари.

Целта на зоните е да регулират паркирането в части на града, най-вече в централната. Целта на събирането на пари от паркиране е те да се използват и да се инвестират в поддръжка на пътни настилки. Но нищо от това не се случва.

Проблемите в транспорта налагат управляващите да прибягнат до увеличение на финансовата тежест за софиянци. Те не вдигат данъците, както често изтъкват, но в същото време повишават цената на пътуването, разширяват зоните. Всичко това тежи на данъкоплатците, особено във време на ковид-криза.

Решението е да се инвестират средства в паркинги, а не да разширяваме зоните.

Свързани публикации

None found