• 05.03.2024

Калина Андролова: Разрушението и обидите събират ли доверие?!

 Калина Андролова: Разрушението и обидите събират ли доверие?!

Снимка: Facebook

Калина Андролова, бивш главен редактор на списанията L’Europeo, InGlobo, Aspecto. В момента публикува свои текстове в Infacto.bg.

От bgreporter.info, я потърсихме за мнение по актуалните теми и политически събития.

Госпожо Андролова, за кого политически работят протестите в този момент?

Отначало се наля доста енергия в хората около Христо Иванов. За момент се усети някакво надигане на порядъчни млади хора. Много бързо обаче това приключи, насложи се едно непоносимо изпростяване, наскачаха лумпени, платени ядра, някаква утайка на обществото наизлезе, надрусани, пияни, нискограмотни хора. Най-безумното от всичко е, че малцина интелектуалци се осмеляват да изговорят истината за протестиращите, защото те и техните поддръжници са толкова агресивни във Фейсбук, че моментално етикират, обиждат и заклеймяват всеки, който не от тях. А истината е следната: имаме лумпенизиране на обществото под егидата на Радев и Отровното трио. Промени се вкуса на протеста. Хората на Христо Иванов не изглеждат като хората, импулсирани от Радев и Отровното трио. Съжалявам, че трябва да го кажа, но е факт. Затова отначало протестът имаше атмосфера на по-интелигентен, а сега има някаква доминация на откровена посредственост. В действията, в акциите, в исканията, в говоренето. Във всичко. Тези хора излъчват агресивно объркване. Точно каквото е поведението на президента. 

Какво могат да спечелят и какво ще загубят традиционните партии, и политици от тях?

Принципно съм ЗА протестите. Когато са интелигентно и талантливо поднесени имат голям шанс да спечелят симпатиите на обществото, а дори и на политиците. Имат шанс да решат искания в полза на обществото. В случая не е така. Протестите опитват да решат задачите на няколко олигарси срещу наказателно преследване, маскирайки се като борба срещу мафията. Апропо, с употребата на думата мафия се провеждат мероприятия по публично демонизиране на правителството и на ГЕРБ. За мен това е неприемливо. Аз никога не съм била избирател на ГЕРБ, но тези номера от селски вечеринки са тъжни.

Радев счита например, че ще спечели рейтинг. Щото винаги е по-лесно да рушиш, отколкото да градиш. За какво „задушаване“ на свободата на словото говори Радев, след като всички телевизии са коя от коя по-протестърски, както БНТ и БНР. Той знае ли нещо за свободата на словото в САЩ?! Или папагалства по разни класации, измислени като инструмент за натиск. Само ще припомня, че Доналд Тръмп обяви как базовите медии в Америка, които са информационните канали на света, произвеждат фалшиви новини. А всъщност ставаше дума за това, че те обслужват демократите и неолибералите.  

В епохата на интернет всеки гражданин е медия. Медиите у нас са частни с изключение на двете обществени медии. Радев би трябвало да се скара на собствениците им, например на Пеевски, на Прокопиев, на Сашо Дончев, на Огнян Донев, на Домусчиев, на Петр Келнер, ако той е собственик на bTV, щото аз лично не мога вече да се ориентирам в собствеността на тази телевизия, и много други. Навсякъде по света властта има нагласа да търси влияние сред медиите, както бизнесът чрез законите. Двете дейности са неразривно свързани. Не живеем в Античността да си общуваме с вестоносци от врата на врата.

Когато медиите критикуват Радев, той ги нарича „пропагандната машина на ГЕРБ“, а когато медиите отразяват пресилено протестите срещу ГЕРБ, тогава случайно са почтени. Това е като с изборите. ГЕРБ всеки път фалшифицират изборите, но когато Радев спечели, точно тогава не са успели да ги фалшифицират! Благодарение на Радев десетки сайтове за фалшиви новини бълваха и бълват измислици в пространството и смахват мозъците на нацията. Той какво си мисли, че чрез сайтове за фалшиви новини и тролове ще стане велик държавник?! Само с дискредитация на другите не става.

От протестите може би ще спечели малко десницата, която е извън ГЕРБ. И някоя нова „алтернатива“ като партията на Слави, макар да смятам, че социологията преувеличава тежестта му. Всички останали ще загубят. Най-много ще загуби БСП. Тази партия, която изгражда политическата кариера на Радев с подкрепата си, така и не разбра, че налива вода в пробита непартийна кофа. Цялата енергия на БСП, вложена в Радев като симпатии, подкрепа, славославене, надежди и пр., е загуба от тъканта на партията. Корнелия се оказа най-недалновидният ръководител на БСП. Вместо да гради партията, тя въведе един военен, който няма никакви рецептори за политическа мярка. А това е страшно и вече даде резултат – колективна халюцинация, наречена „протести срещу мафията“. Радев източи остатъчните сили на БСП за своя полза, като остави БСП напълно дехидратирана и в ролята на мажоретка.  

Ще доведат ли до реална промяна тези акции или отново ще изкарат „парата от свирката”?

Вие за каква промяна питате? ГЕРБ ще спечелят следващите избори. Възможно е парламентът да се обзаведе с някоя нова партия. Но това какво променя?! Може би Борисов ще се оттегли от премиерстването, ако ГЕРБ успее да състави кабинет. Мисля, че е доста изморен. Вероятно ще има тройна коалиция. Парламентът, властта, политиката имат спешна нужда от повече интелигентност. Но това не е дефицит единствено на ГЕРБ. Партийните организации са такива структури, че трудно пропускат умни хора. Ако си прекалено мислещ и го демонстрираш, партийната машина те изхвърля. Дори устойчива партия като БСП се превърна в една вкисната политическа боза при Корнелия. Ако имате предвид под реална промяна случване на някакви абстрактни понятия като „повече справедливост“, „по-малко корупция“, това не е сериозно. Политиката не е философия, тя е реална практика. Всичко това се случва през закони, през контроли в законите, през възпитание на политиците в партиите, ако щете… Партиите са много важно нещо! Не бива да се говори пренебрежително за тях. Не бива да се гласува за клоуни. Политиката създава качеството на общия ни съвместен живот. Всеки сам гради щастието си, но не си прави пътищата, детските градини, културата и естетиката на публичните пространства, не си създава сам законите, по които функционира обществото, и т.н. Затова политиката е много сериозно занимание. И аз съжалявам, че организаторите на протестите не генерират умна партия, а вандалски прояви. Защо считат, че с разрушение могат да съграждат нещо?! Разрушението и обидите събират ли доверие, според вас?

Акциите по кръстовищата загрубяват, нападани бяха хора, миналата седмица журналисти, сега вече на прицел са и сгради на институции, ЦИК, какво следва според Вас?

За първи път имаме президент, който призовава за гражданска война. Такова нещо е напълно невиждано по света. Затова никой не може да каже какво ще се случи. Може да палят сгради, да нараняват хора, да разбиват автомобили. Протестърите са едни вандали, които след като строшат нещо, с огромно възмущение заявяват, че някой пратен от правителството ги е провокирал. Както стана с жената, чиято кола са разбили. Заявиха, че била провокатор. Дори и да е „провокатор“, какво? Ще й строшат колата, ще я убият ли? Ако бяха пуснали колата й да мине, никой нямаше да знае, че там е минал „провокатор“ на ГЕРБ с две малки деца. Така че скандалът не е заради провокатори! Скандалът е заради вандали и агресирани платени агитки, които блокират кръстовища и протестират на места, за които нямат разрешение.

Снимка: BGreporter

Имат ли хоризонт и цели протестиращите след евентуална оставка на това правителство?

Те хоризонт нямат. Хоризонт и намерения имат олигарсите, за чийто цели те водят улична война. Голямата цел е служебен кабинет, който явно е предвиждан за нещо като Нощта на дългите ножове. В този период, който би продължил около шест месеца, ще изгрее нова партия, захранена от спонсорите на протеста, ще се наплашат хората по места, които са в структурите на ГЕРБ, ще се подмени цялата администрация, всички шефове, зам.-шефове и отговорни фактори на институти, агенции, целият държавен апарат, ще се предприемат всевъзможни акции по дезинформация под мотото „Бойко приключи“ и „американците стоят зад нас“ и какво ли още не. Апропо, този мит вече циркулира из провинцията. Но като гледам какви хора се групират и прегрупират около Радев, не са тези, които имат контакти с американците, тъкмо напротив.

Сайтовете за фалшиви новини и троловете ще заработят още по-безобразно. Ще се проведат избори, в които обидената олигархия ще хвърли всички възможни средства и усилия за дискредитацията на Борисов. А бих стигнала и по-далеч, някой може опасно да наруши личната му сигурност. Щом е война между олигарси, ще бъде като на война. С жертви, с победители и победени.

Как влияят блокадите на властта и респективно на обществото?

Зле влияят на обществото. Хората се погнусени от грубото нарушаване на правата им за придвижване. Най-смешно е, когато телевизиите излъчват репортажи, в които разни хора обясняват, че ще изтърпят всичко в името на свалянето на това правителство. Не е ли по-лесно да минаваме през кръстовищата, а на изборите да кажем кой искаме да ни управлява?! А кой всъщност искаме да ни управлява? Христо Иванов, Отровното трио, Радев, Слави Трифонов, Мая Манолова, Корнелия Нинова? Кой е новият силен проект, който ще помете статуквото? Има ли такъв или само си затваряме кръстовищата за кеф и пречим да се живее нормално в София?!!

ГЕРБ и Великото народно събрание, ход на отчаяние или добре премислен маньовър, на Борисов?

Добре премислен маньовър за печелене на време, за предизвикване на разговори, за отклоняване на дебата в тази посока. От друга страна, протестърите и Радев казваха, че искат именно промени в Конституцията. А сега изведнъж се оказва, че не искат. Общо взето чрез този ход на Борисов се демонстрира, че целта на протестърите е една-единствена – задължителен служебен кабинет. Явно, че нещо много ВАЖНО планират да се случи по време на такъв служебен кабинет. Някаква жестока чистка от вселенско значение. Знаете ли, всяка нация си има свой характер. Гениалното филмче „Тримата глупаци“ на Доньо Донев описва напълно нашия национален характер. Ние днес много искаме да променим нещо, да прескочим трапа, нали така?! Затова първо изкопаваме трапа, а после се мъчим да го прескочим… Въобще, готини сме.

Има ли вероятност да бъде детрониран ГЕРБ от първото място в евентуално ВНС.

Не мисля, че ще има ВНС. Но кой знае. У нас много неща се случват на майтап. Затова скоро може „Шоуто на Слави“ да ни управлява. А Ненка АсистеНка да пише закони.

Какъв ход му остава на президента Радев, при решение на парламента за свикване Велико народно събрание?

Всички ходове на Радев вече са ясни – той мечтае да направи военен преврат, но не може, защото сме в ЕС. По тази причина участва в преврат с граждански средства, излизайки безцеремонно от политическата норма. Той се чувства отлично в тази роля, защото е обучен за война, а никога не е водил война. Това е едно психическо задържане, което взриви политическата ни действителност. Това, което социологическите изследвания представят като подкрепа за президента, може да го подведе да подаде оставка и да направи партия. Сигурна съм, че сериозно мисли в тази посока, още повече, че всички бивши военни са решили да го тикат нататък. Явно считат, че ще въведат във властта тяхна фигура със „здрава ръка“. А пропускат ужасяващия факт, че той преминава всички граници, които институцията президент, политическата публичност и Конституцията му поставят. Радев има неприемлива политическа риторика. Той въведе страната в размирици и хаос, без изобщо да се замисли за каквито и да било последствия, водейки се от инат, злоба и лична амбиция за власт. Не е трудно Радев да бъде насочван от нечии интереси (на външен фактор или олигархични). Специалистите знаят, че хиперамбициозността е добра среда за „вербовка“ или проектна употреба. Някой дава ли си сметка докъде може да стигне този човек утре? Политиката не е спорт, не е война. Политиката е друго занимание. Изисква търпение, внимание към хората, желание за мир, а не за война.

Свързани публикации