• 29.11.2023

EMA: Ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ е сигурна и ефективна

 EMA: Ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ е сигурна и ефективна

Снимка: Ройтерс

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) и Оксфордския университет е сигурна и ефективна.

EMA също така потвърди, че ползите от ваксината на „АстраЗенека“ надвишават рисковете, съобщава БНР.

Изпълнителният директор на EMA Емър Кук обаче обяви, че агенцията не може окончателно да изключи връзка с инциденти с кръвни съсиреци и ваксината при разследването на 30 случая на рядко състояние на кръвосъсирване.

Ето защо EMA препоръчва да се повиши осведомеността за риска и да се включи в информацията за продукта.

Агенцията по лекарствата ще актуализира своите насоки, за да включи обяснение за лекарите и обществеността относно потенциалните рискове.В заключение Емър Кук заяви, че EMA ще започне допълнително разследване, за да разбере повече за всички съобщени случаи на неблагоприятни ефекти.

Комисията по фармакологична бдителност и оценка на риска (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) не е открила доказателства за проблеми с качеството или партидите при прегледа на коронавирусната ваксина на „АстраЗенека“ в Европа.

заяви от своя страна председателят на PRAC д-р Сабине Щраус.

След изчерпателен преглед от ЕМА и научни експерти по кръвни заболявания, екипът стигна до заключението, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна, докато случаите на образуване на кръвни съсиреци след ваксинация всъщност са „по-ниски от очакваното“ за целокупното население, добави д-р Щраус.

EMA: Кръвни съсиреци след ваксиниране с „АстраЗенека“ са отчетени преобладаващо при млади жени

Европейската агенция по лекарствата посочи, че хората, които са получили ваксината на „АстраЗенека“ и са претърпели тромбоза след ваксинацията, са били предимно по-млади жени.

EMA заяви, че е прегледала досега седем случая на кръвни съсиреци в множество кръвоносни съдове, както и 18 случая на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) при хора, получили ваксината на „АстраЗенека“.

В отговор на опасенията агенцията предложи информацията за предупреждение за ваксината да бъде актуализирана, за да включва тези рискове.

EMA: Кръвните съсиреци могат да са свързани с вече заразени с Covid-19 преди да бъдат ваксинирани с „АстраЗенека“.

Според EMA хората, които са развили кръвни съсиреци, след като са били имунизирани с ваксината на „АстраЗенека“, може да са били предварително заразени с коронавирус, като агенцията повтори, че ще разследва допълнително отделните информации.

Във всеки случай EMA твърди, че кръвните съсиреци са много често срещани състояния и винаги се очаква да се сблъскат с такива събития, когато се ваксинира голяма част от населението.

Европейският регулаторен орган заяви, че към момента е наясно със 7 случая на кръвни съсиреци след ваксинация в Германия, 3 в Италия, 2 в Норвегия, 1 в Испания, 3 в Обединеното кралство и 2 в Индия.Днешното решение на EMA е факт, след като мнозина европейски държави преустановиха временно използването на ваксината на „АстраЗенека“ поради опасения, свързани с нейните нежелани ефекти.

Свързани публикации