• 20.07.2024

Covid-19 „Втора вълна“ принуди Париж да затвори емблематичните си кафенета

 Covid-19 „Втора вълна“ принуди Париж да затвори емблематичните си кафенета

Снимка: Архив

Втората вълна на коронавируса в Европа принуди Париж да затвори емблематичните си кафенета, предаде АФП.

Франция съобщи за близо 17 хиляди нови случаи на коронавирус само в събота – най-високият брой за ден, откакто страната започна масово тестване.

Шефът на парижката полиция Дидие Лалеман заяви, че мерките се налагат, тъй като епидемията се движи прекалено бързо. Той добави също, че ресторантите ще останат отворени, но при спазване на мерките за безопасност.

Сред тях са осигуряването на дезинфекциращ гел за ръце, допускат се до 6 души на маса . Хората ще могат да махат маските си само докато се хранят.

Европа е регистрирала над 235 550 смъртни случаи и наближава 6 млн. потвърдени случаи на Ковид-19 от общо над 35.2 милиона в световен мащаб. Вирусът е убил над 1 037 970 души в света. Великобритания остава най-тежко засегнатата европейска страна.

Съседна Ирландия обмисля налагането на национална карантина заради скока на новите случаи.

Русия регистрира почти 10 900 нови случаи в неделя – близо до пика на епидемията през май. Испания е решила да наложи частична карантина на още два града – Леон и Паленсия, след като жителите на Мадрид и 9 градове в района получиха забрана да напускат границите на градовете по причини, различни от работа, училище или медицински и правни ангажименти.

Свързани публикации