• 22.04.2024

Южноафриканският щам на COVID-19 пълзи към страната ни, вече е в Полша

 Южноафриканският щам на COVID-19 пълзи към страната ни, вече е в Полша

Снимка: Архив

Полша потвърди днес, че южноафриканският вариант на новия коронавирус е установен на нейна територия, съобщи БТА, като се позова на здравния министър Адам Неджелски.

Първият случай е бил установен край град Сувалки до границата с Литва.

Делът на заразяванията с британския вариант на вируса, който наскоро беше оценен от служители на здравното министерство на около 10 процента от новите случаи, също се увеличава в Полша, като и двете разновидности ускоряват пандемичните процеси.

каза Неджелски, цитиран от novini.bg.

Той призова поляците да спазват наложените заради коронавируса ограничения и повтори, че силата на третата вълна на заразата ще зависи от поведението и отговорността на гражданите.

Полша съобщи днес за почти 8800 нови заразявания с коронавируса и 241 починали, с което общият брой на смъртните случаи достигна 41 823.

Миналата седмица кадри, показващи големи събирания на открито на хора, предимно без маски, в главния полски ски курорт Закопане, предизвикаха възмущение в Полша. Местни медии съобщиха, че в Закопане всички налични стаи в хотелите, които могат да работят при капацитет от 50 процента, са запазени за предстоящия уикенд.

Надявам се, че миналата седмица беше срамно изключение. В момент, когато нивото на заразяванията отново тръгва нагоре, Полша иска да премахне възможността за покриване на лицето и устата с шлемове или шалове на обществени места, което сега е позволено като алтернатива на маските.

каза министърът

Свързани публикации