• 23.06.2024

Южен Йоркшър влиза в най-високата степен на местна карантина от събота

 Южен Йоркшър влиза в най-високата степен на местна карантина от събота

Снимка: daily.mail.co.uk

Във Великобритания още един голям район ще бъде поставен в най-високата степен на местна карантина. От полунощ в петък срещу събота мярката влиза в сила в Южен Йоркшър. Това става на фона на продължаващия спор между правителството и кмета на Манчестър Анди Бърнам, който иска допълнителна финансова помощ, предаде БНР.

Ръководството на Южен Йоркшър обяви, че от събота районът ще бъде в трета степен на карантина. В него попадат големи градове като Шефийлд, Родъръм, Донкастър и Барнзли. Правителството е отпуснало 41 милиона паунда в подкрепа на местния бизнес и здравеопазването. 

Такава най-висока степен на карантина е наложена досега само в Ливърпул и графство Ланкашър. 

Снощи Борис Джонсън обяви, че карантина от трета степен ще бъде наложена от петък и в Манчестър, въпреки съпротивата на кмета Анди Бърнам. Двете страни преговаряха за финансов пакет за Манчестър и предградията в размер на 60 милиона панда, но Анди Бърнам не я прие, с искане за поне 65 милиона.

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че пакетът продължава да е на масата. Лондон обвини Бърнам, че използва ситуацията да получи повече пари, отколкото е реално и справедливо спрямо останалите.

Бърнам отвърна, че правителството си „играе на покер с живота на хората“ и че градът му трябва да се подготви за много тежка зима. Въпреки че не е съгласен с мярката обаче кметът на Манчестър заяви, че ще се съобрази със закона и принудителното налагане на карантината. 

Свързани публикации

None found