• 13.04.2024

Чарлз III заминава за Шотландия – в Единбург предстои поклонение пред Елизабет II

 Чарлз III заминава за Шотландия – в Единбург предстои поклонение пред Елизабет II

Британският крал Чарлз III ще посети тази сутрин парламента в Лондон, където ще получи съболезнования от депутатите в Камарата на общините и от членовете на Камарата на лордовете. След това кралят заминава за Шотландия, където в момента се намира ковчегът с тленните останки на покойната кралица Елизабет II, съобщи БНР.

В 12.30 часа българско време Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще участват в церемония в парламента, по време на която председателите на двете камари ще им връчат съболезнованията на депутатите и благородниците.

Протоколът повелява кралят да отговори. Това на практика ще бъде първото посещение на новия  монарх в британския парламент. След това кралската двойка поема на обиколката из страната, като първо ще посети  шотландската столица Единбург. Там вчера от имението Балморал, където почина кралицата, бе превозен нейния ковчег, който бе оставен в Тронната зала на двореца Холирууд.

При пристигането на Чарлз III и Камила в Единбург с тържествена церемония ще му бъдат предадени ключовете на града в предния двор на двореца Холирууд. След това с процесия ковчегът на кралицата ще бъде закаран в катедралата „Сейнт Джайлс“, където вечерта ще бъде изложен за поклонение на опечалените. Кралят ще се срещне с първия министър на Шотландия Никола Стърджън преди да посети шотландския парламент. Вечерта кралят и членове на кралското семейство ще бъдат на бдение покрай ковчега на Елизабет II в катедралата „Сейнт Джайлс“.

Шотландската общественост ще има възможност да отдаде почит на кралицата в катедралата до вечерта на следващия ден. Във вторник вечер ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет на кралските военновъздушни сили до базата Нортхолт и оттам превозен до Бъкингамския дворец. Британският премиер Лиз Тръс ще присъства на церемониите и на траурните служби.

Свързани публикации

None found