• 27.09.2022

Франция получава помощ от ЕС в борбата с горските пожари

 Франция получава помощ от ЕС в борбата с горските пожари

Снимка: AP

Различни държави от ЕС изпратиха пожарникари и самолети във Франция, за да помогнат на месните екипи да се справят с горските пожари по атлантическото крайбрежие на страната, предаде ДПА, позовавайки се на изявление от Европейската комисия.

Пожарникари от Германия, Полша, Австрия и Румъния ще помагат на френските си колеги, след като Франция поиска помощ от ЕС, за да се справи с пожар южно от Бордо, който пламна отново две седмици, след като беше поставен първоначално под контрол.

Франция също ще получи помощ и от четири противопожарни самолета, които в момента се намират в Гърция и Швеция.

Местните власти в Бордо вчера съобщиха, че шест хиляди души са напуснали домовете си, а повече от шест хиляди хектара земя са изгорели от новия пожар. Френски власти също така поискаха сателитни данни за изгорелите площи от Европейската служба за климатичните промени „Коперник“.

Френският президент Еманюел Макрон изрази благодарност за оказваната помощ за страната му в битката с пожарите. В пост в Туитър той написа, че към момента десет хиляди френски огнеборци и екипи на гражданска защита се борят с пожарите във Франция.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found