• 18.07.2024

Фон дер Лайен: Брекзит плановете на Великобритания подкопават доверието

 Фон дер Лайен: Брекзит плановете на Великобритания подкопават доверието

Снимка: БНР

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че плановете на Обединеното кралство да наруши части от Споразумението за оттегляне с Европейския съюз ще „подкопаят доверието“ между Великобритания и блока.

„Силно сме загрижени от съобщенията на британското правителство за намеренията му да наруши Споразумението за оттегляне. Това би нарушило международното право и би подкопало доверието. Pacta sunt servanda (от латински – „споразуменията трябва да бъдат спазвани“) = основата на проспериращите бъдещи отношения“.

написа тя в Туитър

По-рано в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен осъдиха намерението на Обединеното кралство да се откаже от Споразумението за оттегляне, подчертавайки, че Европейският съюз не желае да предоговаря сделката с Обединеното кралство.

След срещата Марош Шефчович подчерта, че Европейският съюз не желае да предоговаря сделката с Обединеното кралство. Той добави, че единният блок очаква Великобритания да подкрепя до края сделката и призова за спешно заседание на Съвместния комитет, което да позволи на Обединеното кралство да „отговори и доразвие“ повдигнатите въпроси.

И председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че Споразумението за оттегляне, което беше сключено и ратифицирано от Обединеното кралство и Европейския съюз, „трябва да се прилага изцяло“.

„Нарушаването на международното право не е приемливо и не създава увереността, от която се нуждаем, за да изградим бъдещите ни отношения“, посочи Мишел в Туитър, осъждайки намеренията на Обединеното кралство да се оттегли от сделката.

посочи Мишел в Туитър, осъждайки намеренията на Обединеното кралство да се оттегли от сделката

Повод за тези остри изказвания от страна на европейските лидери даде информация от преди дни, че британският премиер Борис Джонсън планира да отмени някои части от Брекзит споразумението, което страната подписа с ЕС през януари 2020 г.

Свързани публикации