• 26.09.2023

Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети

 Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети

Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети в южната част на страната, заяви в обръщението си тази нощ украинският президент Володимир Зеленски, информира БНР. Той обаче не спомена за нов военен успех на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обкръжение. Междувременно дългоочакваният доклад на  Международната агенция за атомна енергия за Запорожката атомна централа не припса вина нито на Русия, нито на Украйна, за щетите по централата, но определи ситуацията като неустойчива и предупреди, че ако обстрелът не спре, има риск от катастрофа. 

Украинският президент Володимир Зеленски приветства доклада на мисията на Международната агенция за атомна енергия, който беше представен пред Съвета за сигурност на ООН и в който се настоява за незабавно създаване на зона за ядрена сигурност около съоръжението, контролирано от руските сили, но в което работят украински технически екип. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за демилитаризация на централата, което да включва спирането на обстрела в района и поемане на ангажимент от руска страна за изтегляне на войнците. Руският посланик в ООН Василийн Небензя определи идеята като несериозна. 

В доклада на Международната агенция за атомна енергия са констатирани редица поражения по сгради за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и в близост до самите реактори на Запорожката централа, а също така недостига на персонал и постоянния стрес на служителите, който увеличава риска от човешка грешка. 

 „Играем си с огъня и нещо катастрофално може да се случи“, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. 

В същото време руската и украинската страна си размениха за пореден път обвинения за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. Съобщава се и за боеве около Балаклея – източен град между Харков и окупирани от русканците Изюм, използван като жп център от Москва. А проруски управител в южен украински град беше тежко ранен при взрив, което „Ройтерс“ определя като част от поредица предполагаеми опити за убийство в окупираните райони. 

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън взе окончателно решение против определянето на Русия като държава спонсор на тероризма – нещо, за което настояваше Киев. Русия предупреждаваше, че подобно решение би довело до скъсване на руско-американските връзки. Според Белия дом определянето на Русия като държава-спонсор на тероризма би могло да забави износа на храни и да застраши сделките за преминаване на стоки през Черно море. А ръководителят на руската държавна банка ВТБ заяви, че националният банков сектор е предолял в голяма степен най-сериозните ефекти на западните санкции и капитализация на руските банки няма да бъде нужна. 

Свързани публикации

None found