• 04.03.2024

Украинските сили са напреднали до 50 километра в района на Харков, казаха източници от британското разузнаване

 Украинските сили са напреднали до 50 километра в района на Харков, казаха източници от британското разузнаване

Украинските сили са постигнали още успехи в тяхната контраофанзива срещу руските сили, предаде ДПА, позовавайки се на източници от британското разузнаване, информира БТА.

Някои от украинските сили са напреднали „до 50 километра в територия, контролирана преди това от Русия“ в южната част на Харковска област, става ясно от най-новата разузнавателна оценка на британското разузнаване, публикувана в „Туитър“ днес. Руските сили са подложени на натиск както на южния, така и на северния фланг на конфликта, пише още в оценката.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вчера каза, че украински войски са си върнали контрола над повече от 30 градове и села в Харковска област. „Постепенно поемаме контрола над нови населени места“, каза той. „Навсякъде връщаме украинското знаме и защита за нашите хора“, добави Зеленски. Той също така отбеляза, че в Донбас, както и в южната част на страната продължават да се водят „ожесточени боеве“.

Също днес украинските сили обявиха, че са навлезли в град Купянск в източната част на страната, намиращ се в ключов район, който от няколко месеца е в ръцете на руската армия, съобщи Франс прес. Украински специални сили публикуваха снимки в социалните мрежи, на които се виждат техни военнослужещи „в Купянск, който е бил и винаги ще бъде украински“. Представител на местната власт публикува снимка на украински войници в града с население от 27 000 души с текст: „Купянск е Украйна“.

Свързани публикации

None found