• 05.03.2024

Три региона на Испания затягат ограниченията срещу Covid-19

 Три региона на Испания затягат ограниченията срещу Covid-19

Снимка: EFE

В Испания заради нов скок на заразените с Covid-19 се затягат ограниченията в Андалусия, Мадрид и Арагон. Епидемиолозите в страната се опасяват от трета вълна, въпреки че процесът на ваксинация продължава.

Налице са и драстични нарушения на забраните, като партито в индустриален склад в Барселона, продължило почти 40 часа и довело да арестуването на организаторите му.

От днес влизат в сила ограничения в 18 здравни области в Мадрид и пет общини в региона. На повече от половин милион граждани ще бъде забранено да излизат от домовете си освен по основателни причини. Така общият брой на ограничените здравни области вече е 28, след като на 10 от тях бяха удължени мерките с още една седмица.

Решението бе съобщено от регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро, който поиска полицията стриктно да следи за спазването на мерките. Според него е твърде рано да се говори за трета вълна, но е притеснително, че вече има регистрирани 9 случая на британския щам на вируса в региона и още 30 други се проучват.

В Андалусия местното правителство поиска затварянето на периметъра на осем общини в Кампо де Гибралтар. Местният съветник по здравеопазването  Елиас Бендодо поиска централното правителство да засили здравния контрол, за да предотврати навлизането на новия щам на Сovid-19 през Гибралтар в Андалусия, която вече има седем случая.

Арагон пък от днес се връща към ниво 3 на тревога, което включва  забрана за напускане на провинцията.

Влошава се ситуацията и в Кастилия и Леон, където вече има 220 активни огнища.

Според последните данни на Министерството на здравеопазването, Балеарските острови имат най-висок процент на инфекции в Испания – 530 случая на 100 000 жители.

Свързани публикации

None found