• 30.09.2023

Тежки боеве край Херсон, армията на Украйна си върна три селища

 Тежки боеве край Херсон, армията на Украйна си върна три селища

Помощник на президента Володимир Зеленски публикува видео, в което украински войници издигат своя флаг в окупирано до този момент от руските сили селище, съобщава БНТ.

Контраофанзивата на украинските сили в Херсон започна преди седмица. Областта е ключова, тъй като се намира северно от анексирания полуостров Крим и е от стратегическо значение и за двете воюващи страни.

Междувременно президентът Зеленски призова за пълна забрана за визи за руски граждани в Европа.

„Разговарях с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Както винаги, това беше един много продуктивен разговор, в който й благодарих за оказаната ни подкрепа и в частност – за усилията да се попречи на Русия да печели от газ и петрол. Обсъдихме и нов пакет от санкции срещу Русия, както и финансова подкрепа за страната ни. Вярвам, че Европа трябва да има единна позиция относно издаването на визи за руски граждани. Никой, който е замесен във война, не бива да се радва на европейското гостоприемство“, каза Зеленски.

Властите в Киев твърдят, че са си е върнал три ключови селища в Херсонска област, но според блогърът Юрий Подоляка битката не е донесла очакваните резултати и Въоръжените сили на Украйна претърпели големи загуби. Въпреки това обаче те продължават да се опитват да атакуват позициите на съюзническите сили. 

„В продължение на цяла седмица украинската армия се опитва да пробие линията на отбрана на съюзните сили, но това не й се отдава, а цената, която плати за това е много, много висока.  Над 3 000 украински войници загинаха, а над 8 000 са ранени. Огромни количества полска военна техника е използвана, но това не помогна“, коментира блогърът, който е роден в украинския град Суми. 

„Край Давидов Брод, където украинските бойци имаха някакви успехи, вчера съюзните сили нанесоха много мощен удари и разгромиха противника си в района на Сухой Ставок и армията на Киев бе принудена да се изтегли на изходните позиции. Сега украинските войници се намират там, откъдето започнаха контранастъплението на 29 август“, добавя той.

„На юг между Николаев и Херсон не се предприемат никакви контраатаки. Имало е опити да се разчупят позициите на съюзните сили, но неуспешни“, каза още Подоляка във видокоментара си, публикуван в неговия Телеграм профил. 
 

Свързани публикации

None found