• 20.07.2024

„Таймс“: Лидери от ЕС искат ясни планове за действие, ако няма Брекзит сделка

 „Таймс“: Лидери от ЕС искат ясни планове за действие, ако няма Брекзит сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидери от Европейския съюз смятат днес да поискат от Европейската комисия да публикува плановете си за действие в случай на отказ от търговска сделка между общността и Великобритания след Брекзит. Това съобщава британският в. „Таймс“, като се позовава на високопоставен дипломат от Евросъюза.

„Сега трябва да решим какви да са извънредните мерки в случай на провал на търговската сделка. Първи януари 2021-ва наближава и трябва да се подсигурим. Зная, че държавите-членки ще поискат да бъдат оповестени мерките, които ще се вземат при извънредни обстоятелства“, е казал дипломатът пред „Таймс“, цитиран от БТА.

Не се уточнява кои точно правителствени ръководители ще направят такова искане, но обезпокоени от липсата на план за действие в случай на напускане без сделка са правителствата на Нидерландия, Франция и Белгия, отбелязва „Таймс“.

Дипломатическият източник е допълнил, че искането до Еврокомисията е на първо място политически сигнал. По данни на изданието споразумение между Лондон и Брюксел може да бъде сключено още в понеделник.

На 15 ноември британският преговарящ Дейвид Фрост написа в „Туитър“, че през последните дни Великобритания и ЕС са успели да постигнат определен напредък на преговорите за бъдещите си отношения след Брекзит, но все още има съществени разногласия и рискът да не се стигне до сделка е реален.

Фрост информира, че голяма част от съвместно подготвения текст е готова, но значителни по обем негови съставни части още не са съгласувани.

Свързани публикации

None found