• 21.06.2024

С полет от Скопие във Финландия са пристигнали 24 души с коронавирус

 С полет от Скопие във Финландия са пристигнали 24 души с коронавирус

Снимка: BGreporter.info

Самолет от Скопие със 157 пътници пристигнал на летището във финландския град Турку в събота, и 24 от пасажерите били тествани положително за COVID-19, заяви министърът на семейството и социалните услуги на Финландия Криста Киуру.

В резултат Финландия ще въведе задължителни тестове за коронавирус и карантина за пътници от страни с висок риск, съобщава БНТ.

Министър Киуру информира, че доброволно тестване на всички пътници, пристигащи с полет от Скопие, е организирано на летището в Турку в събота, след като властите определиха, че два скорошни полета от Северна Македония и Румъния са основните източници на нови коронавирусни инфекции във Финландия.

В бъдеще двуседмичната карантина ще бъде задължителна и ще се извършват коронавирусни тестове на всеки, пристигащ от държава с между 8 и 10 случая на коронавирус на 100 000 жители през последните 14 дни.

Авиокомпаниите ще трябва да информират пътниците, че ще бъдат тествани при пристигането си във Финландия.

Неспазването на двуседмичната карантина ще бъде наказуемо с до три месеца затвор или глоба.

Миналата седмица Финландия имаше 2.3 заразени на 100 000 жители. Досега страната е регистрирала 7 600 положителни случая на Covid-19 и 333 смъртни случая.

Свързани публикации