• 25.05.2024

(СНИМКИ) Един от най-големите „перачи на пари“ в Европа е арестуван при обиск Испания

 (СНИМКИ) Един от най-големите „перачи на пари“ в Европа е арестуван при обиск Испания

Арестуваха „един от най-големите перачи на пари в Европа“ след обиск в Южна Испания, съобщи испанската полиция. Предполага се, че британско-ирландският заподозрян е прехвърлил повече от 200 милиона евро (200 милиона долара) в незаконни парични средства.

„В резултат на международна операция на правоприлагащите органи, ръководена от испанската Гражданска гвардия“. Двама негови сътрудници също бяха арестувани в Испания, а един – в Обединеното кралство“, се казва в изявление на Европол.

Европол не назова името на заподозрения, но източници и ирландските вестници твърдят, че това е 62-годишният Джон Франсис Мориси. Той е известен сътрудник на известната организирана престъпна група „Кинахан“.

Мориси „и неговите сътрудници са отговаряли за събирането на големи суми пари в брой от престъпни организации, които след това са „доставяли“ на други престъпни организации в други държави“, заяви Европол.

Използвайки т.нар. подземна банкова система „hawala“, която работи на базата на трансакции лице в лице, „се смята, че заподозрените са изпирали над 200 милиона евро, използвайки този метод“, заяви Европол.

Мориси „е една от нашите най-важни цели“, заяви говорителката на Европол Клер Джордж.

Свързани публикации

None found