• 26.05.2024

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

 Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

Липсата на сняг създава безпокойство за ски курортите в цяла Европа и много ниско разположени станции се затварят, оставяйки мнозина притеснени за краткосрочните планове за почивка и дългосрочните икономически въздействия в планинските региони, предаде „Форбс“.

След Коледа Франция преживя най-топлото време от 1997 г. насам с температури поне със 7 или 8 градуса по-високи от обичайните, което доведе до липса на сняг в планините, пише darik.

От другата страна на границата в Швейцария, Splügen-Tambo, който е под 1500 метра, беше един от първите курорти, затворени в понеделник, като в изявление се съобщава:

За съжаление, поради липсата на сняг, обилните валежи и високите температури, ние трябва да затворим нашия ски курорт до второ нареждане. Вече не можем да подготвяме пистите.

Много други ски резорти на ниски височини също трябваше да затворят. Морзин във Франция в момента няма сняг и всички се насочват към по-високия му съсед Авориаз, което означава, че тези склонове са много пренаселени.

Анди Стърт, който живее в Морзин и е собственик на VIP Ski, коментира ситуацията:

Ако сте на над 1700 м, всичко е бяло и всички се забавляват страхотно, но ако сте под 1700 м, всичко е зелено и трябва да отидете на високото, за да намерите сняг. Ниско разположените ски курорти не могат да задържат толкова сняг, колкото преди.

Във Френските Пиренеи 10 от 30-те курорта трябваше да затворят някои от своите ски зони след Нова година и само една четвърт от пистите са отворени. На други места във Франция, в курорта Шлухт в планините Вогези, ски лифтовете са отворени за туристи, а не за скиори, а в района на Горна Савоя е паднал повече дъжд, отколкото сняг, което доведе до наводнения в ски зоната Praz de Lyz Sommand.

Свързани публикации

None found