• 20.01.2022

Скелет с пирон в стъпалото, първо доказателство за разпъването на кръст във Великобритания

 Скелет с пирон в стъпалото, първо доказателство за разпъването на кръст във Великобритания

Археологически разкопки в село Фенстантън са открили скелетните останки на човек, който има пирон в петата си. Снимка: DPA

Дори жителите на мъничко селище на ръба на Римската империя не можели да избягат от наказанието за разпъване на кръст. Доказателството е предоставено от скелет.

Изследователите са открили доказателства за римско разпъването на кръст във Великобритания за първи път. Скелетните останки на човек с пирон в петата са открити по време на археологически разкопки в село Фенстантън, на около 90 километра северно от Лондон, съобщи в сряда новинарската агенция PA. Това е добре запазен пример, който е почти уникален, защото на нокътя остава в костта, каза експертът Корин Духиг от Университета в Кеймбридж. „Това показва, че дори жителите на това малко селище на ръба на империята не биха могли да избягат от най-варварското римско наказание.“

Духиг каза, че знае само за един подобен пример за разпъването на кръст в света, а именно в Израел. Освен това има два случая в Италия и Египет, които все още не са проверени.

Находката дава доказателства за римско разпъването на кръст във Великобритания. Снимка: DPA

Следователно кръстоцветните са били често срещани в Римската империя. Въпреки това, според експерта, има само няколко оцелели примера, защото ноктите не винаги са били използвани. Много жертви са били обвързани с Т-образни кръстове. В допълнение, ноктите често са били повторно ползвани или преработени в амулети. Жестокото наказание е премахнато през 4 век от император Константин.

През 2017 г. на гробницата във Фенстантън са открити общо пет малки гробища с 40 погребани възрастни и пет деца.

Скелетът на разпънатия човек също имаше други наранявания и доказателства за злоупотреба.

казва Духиг

Изследователите все още не са публикували резултатите си научно.

Свързани публикации

None found