• 15.07.2024

Ситуацията с Ковид-19 в Европа

От понеделник в Париж вероятно ще бъде обявена максимална степен на тревога от Covid-19 заради увеличаващият се брой новозаразени. Това каза френският здравен министър Оливие Веран. Тази мярка може да доведе до затваряне на ресторанти и барове и ще наложи допълнителни ограничения на обществения живот. Унгария реши да удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си за чужденци, което е в сила от 1 септември, информира БНТ. Чехия съобщава за близо 3500 нови случаи на коронавирус, което е най-високият регистриран брой за ден от началото на пандемията в страната през март. 

Смущаваща статистика от съседна Румъния – близо 128 хиляди са заразените с Covid-19, 7200 от тях – деца на възраст между 10 и 19 години. Най-младият пациент е само на 9 месеца.

Румъния зае челното място по брой заразени и починали от коронавирус на Балканите. През изминалите дни броят на новите случаи рязко се покачи, включително сред децата. 211 са в интензивно отделение.

Само през изминалото денонощие в Румъния са потвърдени 2000 новозаразени, предава БНР. Властите в Букурещ обмислят въвеждането на по-строги мерки срещу разпространение на заразата. Местната управа в най-тежко засегнатите райони вече е получила разрешение при необходимост да затваря заведения и други места, на които може да има струпване на хора.

Свързани публикации