• 22.09.2023

СЗО се опасява за живота на милиони в Украйна тази зима

 СЗО се опасява за живота на милиони в Украйна тази зима

Животът на милиони ще бъде застрашен в Украйна тази зима, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Украинските власти призоваха жителите на Киев и няколко други области да ограничат използването на електроенергия, тъй като електропреносната мрежа беше сериозно засегната от руските удари.

Възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация на опустошения от войната южен град Херсон.

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена или унищожена, а 10 милиона в момента са без електричество, заяви регионалният директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге. Много украинци може да загубят живота си през настъпващата зима заради студа и заради миграцията, до която ще доведат руските ракетни удари срещу енергийната мрежа на страната, предупреди Клуге:

Предупрежденията идват на фона на застудяването, настъпило в Украйна, където вали сняг, а температурите паднаха под нулата.

Запорожката атомна електроцентрала, която произвеждаше повече от 25% от електроенергията на Украйна, вече не генерира ток. Съобщава се за над 10 експлозии през последните два дни в района на централата.

Ядрената трагедия този път е била избегната на метри, а не на километри, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Радиационните измервания в района са в нормите.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела.

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да гарантира защитата на централата от руски саботажи. Работим, за да гарантираме прилагането на изискването на МААЕ за спиране на всякакви враждебни действия срещу украински ядрени съоръжения, заяви президентът в обичайното си видео обръщение и подчерта:

„Демилитаризирането на Запорожката атомна централа е изключително важно. Русия трябва да изтегли всичките си бойци оттам и да спре да обстрелва централата“.

Зеленски също така отправи призив към своите сънародници да ограничат потреблението на електроенергия.

На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон. В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и течаща питейна вода.

Свързани публикации

None found