• 23.06.2024

Себастиан Курц: Някои членки на ЕС имат „тайни договори“ за доставка на ваксини

 Себастиан Курц: Някои членки на ЕС имат „тайни договори“ за доставка на ваксини

Снимка: NOVA

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предположи днес, че някои членки на Европейския съюз може да са подписали „тайни договори“ с компании производителки на ваксини да получат повече дози от полагащите им се по приетите от ЕС правила, предаде АФП, цитирани от БНР.

Членките се договориха ваксините да се разпределят между страните пропорционално на населението им.

Курц обаче каза, че след сравняване на общите доставки за страните членки става ясно, че „доставките не следват квотната система на глава от населението“

„Има признаци, които сочат към така наречените базари, където са били направени допълнителни споразумения между страни членки и фармацевтични компании.

каза Курц.

Той добави, че някои страни в ЕС като Нидерландия и Малта получават значително по-големи доставки на глава от населението от други.

„Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, каза той. И допълни:

Нидерландия не само ще получи повече дози на глава от населението до края на юни от Германия, но и те ще са два пъти повече от тези на Хърватия.

добави Курц

„Трудно е да се получи информация поради клаузите за секретност в договорите“, каза Курц по време на пресконференция и добави, че Австрия ще изисква пълна прозрачност по отношение на тези предполагаеми сделки.

Говорител на Еврокомисията обаче омаловажи твърденията за задкулисни сделки в ЕС.

Страните членки могат да решат да поискат повече или по-малко от определена ваксина, и това е дискутирано между страните членки.

каза Стефан де Кийрсмакер.

„Това е възможно е в този контекст, в резултат на дискусии между страните членки, нов критерий за разпределение да е договорен в крайна сметка с компанията“.

Свързани публикации