• 25.09.2022

Самомобилизация в Русия: В Далечния изток се сформира батальонът „Тайфун“

 Самомобилизация в Русия: В Далечния изток се сформира батальонът „Тайфун“

Във всеки от регионите на Руската федерация трябва да бъдат сформирани тези доброволчески батальони, за които говори наскоро чеченският лидер Рамзан Кадиров. Това каза пенсионираният полковник от щаба на Главно разузнавателно управление на Въоръжените сили на Русия Владимир Квачков в интервю за Bastyon. Той допълни, че Русия се нуждае обаче на първо място от модерни дивизии, разполагащи с всичко необходимо – разузнаване, комуникации и др.

„Току-що долетях от Далечния изток и там сега се сформира батальонът „Тайфун“. (…) Но без сформиране на съвременни дивизии, с всички средства за разузнаване, целеуказване и комуникации, тези батальони ми напомнят за народните опълченци от Втората световна война с една винтовка на трима“, добави Квачков.

Той също така заяви, че стрелковото оръжие във войната в Украйна вече е загубило своята решаваща роля. Интервюиращият го Игор Гиркин (бивш офицер от Федералната служба за сигурност на Русия, издирван от властите в Киев от 2014 година като командир на въоръжените формирования в Донбас – бел.ред.) добави, че едва 3% от руските войници са с огнестрелни рани от фронта в Украйна, което по думите му се равнява на броя на войниците с рани от щик през Първата световна война.

В последния доклад на Института за изучаване на войната (ISW) се съобщава за така наречените доброволчески батальони в Руската федерация, които вече се сформират в градове като Владивосток, Киров, Воронеж, както и в районите на Чувашия и Башкирия. В руски медии се съобщава, че доброволците ще получат парична помощ от 220 хиляди рубли.

На 16 септември кметството на Владивосток съобщи, че на мъже на възраст 25-63 години с военен опит или такива, които се водят на отчет във военните служби, се изпращат покани да се присъединят към бойния армейски резерв (БАРС) или да станат „доброволци“ в отряда на морската пехота „Тигър“. Мобилизираните след това се изпращат на фронта в Украйна.

Свързани публикации

None found