• 19.05.2024

Руският патриарх Кирил се жалва, че не го пускат в ЕС

 Руският патриарх Кирил се жалва, че не го пускат в ЕС

Снимка: ЕПА

По думите на руския патриарх Кирил в Европа се страхуват от него, защото „истината“ била на страната на Русия. Това той заяви в разговор с католикоса-патриарх на Асирийската източна църква Мар Ава III.

Освен това според него германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се опитал да окаже натиск върху руската църковна делегация по време на Общото събрание на Световния съвет на църквите в Карлсруе. Патриарх Кирил нарече това безпрецедентна намеса на светските власти в живота на църковните организации. „Той (Франк-Валтер Щайнмайер – бел.ред.) не успя да повлияе на Събора да дискриминира Руската църква и сега беше взето безпрецедентно решение: да не се допуска патриархът на територията на Европейския съюз. Нищо подобно не е имало дори по време на Студената война“, заяви Кирил.

Същевременно наскоро се появи скандален видеозапис, в който главата на Руската православна църква обявява, че смъртта на фронта в Украйна „ще измие всички грехове“. Това е пореден случай, в който руският патриарх влиза в пълно противоречие с Десетте Божи заповеди, подкрепяйки и благославяйки отприщената от Путин война.

Припомняме, че Кирил е под санкции от страна на Великобритания, както и на Украйна, която го обвини в ерес. 

Свързани публикации

None found