• 19.05.2024

Руските сили бягат с награбеното на крадени коли от Харков и Луганск

 Руските сили бягат с награбеното на крадени коли от Харков и Луганск

По-конкретно около 150 руски военни са напуснали в колона от два автобуса, един камион и 19 леки коли селищата Борщева и Артемовка, Харковска област. Същата е ситуацията в град Сватово, Луганска област. Там руснаците набързо са напуснали града с 4 камиона „Камаз“ и 20 бронирани машини „Тигър“, отделно са откраднали и над 20 коли на местни жители, сочат публикуваните данни.

Освен това, заради големите загуби в жива сила, руските окупатори са изгонили всички местни жители пациенти на Централната градска болница в Нова Каховка, за да могат да използват леглата за своите ранени войници, се посочва още в съобщението.

От тазсутрешната, 12 септември, сводка на Генералния щаб на ВСУ става ясно, че след успешните действия на силите за отбрана в Херсонското направление Руската федерация е понесла значителни загуби в жива сила. Според техни данни 810-та отделна бригада от морската пехота  с постоянна дислокация в град Севастопол е загубила почти 85% от личния си състав.

От руското министерство на отбраната от своя страна публикуваха видеозапис на унищожена и пленена техника на ВСУ, за която се твърди, че е ликвидирана при отразяване на украинското контранастъпление в направлението Николаев-Кривой Рог. Руското МО не признава успешната украинска контраофанзива в Харковска област. Но руски официални лица и военни блогъри все по-често обвиняват военното ведомство в Москва за загубите на фронта. Същевременно проруски канали в Telegram излизат с все по-абсурдна и очевидно не отговаряща на истината информация. Така например, в един от най-четените от тях се казва, че град Волчанск, откъдето бяха изтласкани руснаците, е зает от войски на НАТО и градът бил пълен с чернокожи и англоговорящи, което е очевиден фейк.

Свързани публикации

None found