• 05.10.2022

Русия спря доставките на газ за Полша

 Русия спря доставките на газ за Полша

Русия спря доставките на газ за Полша. Това потвърди „Газпром” в изявление, пуснато преди минути. Там пише, че газът ще спре в сряда сутринта, но според полски медии вече няма доставка. Полша нарече спирането „нарушение на договора“ и каза, че ще търси правата си. Не е ясно каква е причината за преустановеното газоподаване.

Полша купува около 60 процента от газа си от Русия. Спирането не е проблем в момента, защото потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният договор на Полша с „Газпром” изтича в края на тази година. По-рано поляците казаха, че няма да го подновят, а ще внасят синьо гориво по нов начин от Норвегия.

На 23 март руският президент Владимир Путин нареди плащанията за доставките на руски газ към „неприятелските страни“ да се извършват в рубли. Указът влезе в сила на 1 април. Редица страни от ЕС, включително Полша и Германия, не се съгласиха с това условие. Полската компания PGNiG обяви, че не може да извършва плащане в рубли за руски газ. Представителят на полското правителство за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски заяви, че страната е готова да се откаже от руския газ по всяко време.

Свързани публикации

None found