• 19.05.2024

Румъния продължава имунизацията с „АстраЗенека“

 Румъния продължава имунизацията с „АстраЗенека“

Снимка: BGReporter.info

Румъния продължава ваксинацията с „АстраЗенека“, съобщава тази сутрин в. „Адевърул“. Румънските власти решиха снощи да продължат кампанията по имунизация срещу Covid-19 с всички ваксини, разрешени към момента на европейско равнище, посочва „Адевърул“, цитиран от БТА.

Изданието информира, че вчера вечерта се е състояла извънредна среща на институциите, които имат пряко отношение към ваксинацията, на която са били анализирани страничните ефекти, регистрирани в Румъния, мотивацията на решенията на други държави, събитията, докладвани на международно равнище, и препоръките на регулаторните органи на европейско равнище. На срещата е взето решение ваксинацията в Румъния с всички разрешени в ЕС ваксини да продължи, включително с „АстраЗенека“, съобщава БНР.

Националният комитет за координация на ваксинационните дейности очаква решението на Европейската агенция по лекарствата, която ще се събере в четвъртък на извънредно заседание, за да анализира ситуацията с ваксината, произведена от „АстраЗенека“, пише още „Адевърул“. Вестникът цитира и призива на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности пациентите и лекарите да съобщават за всяка съмнителна странична реакция вследствие на имунизация.

„Европа – между предпазливостта и бойкота“, посочва в заглавие в. „Ромъния либера“ и съобщава за последното развитие на събитията около използването на препарата на британско-шведската компания. Австрия е страната, която в рамките на ЕС даде тон за бойкот, прекратявайки временно имунизацията с партида ваксини на британско-шведската компания след смъртта на медицинска сестра, ваксинирана с „АстраЗенека“, припомня „Ромъния либера“ и изрежда държавите, които до момента са спрели временно ваксинацията с този препарат или са отложили началото на имунизационните си кампании.

Въпреки тези решения медицинските власти признаха единодушно, че не съществува никаква доказана връзка между здравословните проблеми и ваксината на АстраЗенека, пише още „Ромъния либера“.

Същият вестник съобщава, че службите в САЩ са идентифицирали три онлайн публикации, управлявани от руските разузнавателни служби, които опитват да подкопаят доверието към ваксините срещу Covid-19, произведени от „Пфайзер“ и „Модерна“.

Стотици хиляди румънци атакуваха вчера електронната платформа за записване за ваксинация срещу Covid-19 след началото на третия етап от имунизацията, насочен към цялото население, съобщава в. „Адевърул“. Само до обяд в списъците на чакащи за имунизация са успели да се запишат над 100 000 души. Същевременно Румъния премина нивото на заболеваемост от три на 1000 души население на национално равнище – случаите на новозаразени се увеличават, а интензивните отделения колабират, обобщава вестникът.

Свързани публикации

None found