• 25.05.2024

Разширяването на възможностите за евтаназия в Белгия ще облекчи бюджета според експерт

 Разширяването на възможностите за евтаназия в Белгия ще облекчи бюджета според експерт

Снимка: holmanwebb.com

Разширяването на възможностите за евтаназия в Белгия ще облекчи бюджета за здравеопазване и социални грижи, сочи оценката на национален експерт, цитиран в местни медии. Според Люк Ван Хорп, представител на един от най-големите фондове за социални грижи в страната, белгийското законодателство следва да даде възможност за този избор и на възрастните хора, които повече нямат желание за живот.

Данни, цитирани от него, предвиждат до 2050 г. броят на хората в Белгия над 80-годишна възраст да нарасне до 1,2 милиона, като днес в тази група са 640 хиляди души, предаде БТА. По неговите думи това би довело до тежест за здравеопазването и домовете за възрастни хора. Той предлага вместо постоянно увеличаване на осигуровките за запълване на бюджета покрай растящите разходи, да се подходи различно. Ван Хорп задава въпроса какъв е смисълът от постоянното удължаване на живота, ако не може да се осигури неговото качество.

Белгия стана първата страна в света, която одобри през 2014 г. възможност за евтаназия на деца. От 2002 г. в страната е в сила закон, който разреши евтаназията на пълнолетни, ако страдат непоносимо физически или психически. По отношение на децата законът предвижда възможност за подпомогнато умъртвяване само при непоносимо физическо страдание, когато няма изгледи за оцеляване и до естествената смърт остава малко време. Необходимо е също в такива случаи да има съгласие едновременно от комисия от специалисти и от родителите на детето.

По официални данни през 2022 г. в Белгия са били подадени близо три хиляди искания за евтаназия (61 от чужди граждани) и това е отбелязало годишен ръст от десетина процента. Общо 2,5 на сто от смъртните случаи в страната през годината са се дължали на евтаназия. Мнозинството евтаназирани (69,9 на сто) са били на възраст над 70 години. В 82,7 на сто от тези случаи лекарите са били на мнение, че естествената смърт наближава съвсем скоро. Най-често от евтаназия се възползват хора, болни от рак, сочат данните.

Свързани публикации

None found