• 21.03.2023

Първи случай на испанец, заразен с индийския вариант на COVID-19

 Първи случай на испанец, заразен с индийския вариант на COVID-19

Снимка: BGReporter.info

Регионалното правителство на Естремадура потвърди първият случай на заразен испанец с индийския щам на Covid-19. Това се случи само ден, след като властите в Галисия потвърдиха, че трима моряци от екипажа на кораб, акостирал във Виго също са инфектирани с индийския щам.

Това се случва само ден, след като властите в испанската автономна област Галисия потвърдиха, че трима чуждестранни моряци също са инфектирани с индийската мутация, предава БНР.

Между четиримата заразени няма връзка. Тримата са част от екипажа на кораб, чийто моряци са индийци и филипинци. Общо са 22-ма, но от тях 5 са дали положителна проба за Covid-19, а трима са с индийския щам.

Заразеният в Естремадура е пристигнал от Мадрид, където е получил международна магистърска степен. Сред състудентите му е имало индиец, от който най-вероятно се е заразил. Болният е изолиран и се лекува, а властите в Мадрид съобщиха, че индиецът вече е напуснал територията на Испания, но те ще наблюдават останалите студенти.

Вторият вицепремиер и министър на здравеопазването на Естремадура, Хосе Мария Вергелес, заяви, че „няма риск“ от заразяване на населението с индийския щам на Covid-19, тъй като са взети всички предпазни мерки. Той благодари на заразеното лице за „сътрудничеството“ му, както и на медиците, поставили диагнозата, и на микробиолозите за бързата им и точна „експертиза“.

Свързани публикации