• 24.04.2024

Проф. Тагарев: Повече от 1 месец руските сили са в отбранителна позиция в района на Херсон

 Проф. Тагарев: Повече от 1 месец руските сили са в отбранителна позиция в района на Херсон

Снимка: Ройтерс

Повече от 1 месец руските сили са в отбранителна позиция в южно направление, в района на Херсон. Това коментира пред NOVA бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

„Въоръжените сили на Украйна успешно използват въоръжението, получено от Запада, особено системите „Хаймарс”, за да унищожават логистични депа, складове, пунктове за управление, железопътни линии, инфраструктура, мостове. Това е сигурен знак за подготовка на контраофанзива. Тези действия са започнали. Както казахте, един руските полкове е напуснал своите позиции. Има информация, че руските сили се опитват да изграждат понтонни мостове, но това са уязвими цели за украинската артилерия”, коментира проф. Тагарев.

Според него на десния бряг на Днепър има около 20 000 военни. „Ключовият въпрос е дали ще удържат позициите в окупираната територия на десния бряг, или ще бъде пленена, или унищожена от украинските сили. Ако украинците успеят да постигнат тази цел, това ще е много важно от военна гледна точка. Но ще има и влияние върху други процеси”, каза Тагарев.

По думите му влияние ще има например в районите, където Кремъл подготвя референдум.

Свързани публикации

None found