• 22.09.2023

Призовават хората от Херсонска област да се евакуират, те отказват

 Призовават хората от Херсонска област да се евакуират, те отказват

Депутатът от Херсонския областен съвет Сергий Хлан посъветва жителите на областния център да се евакуират. Това съобщи Укринформ, като цитира негово изявление на брифинг в медийния център на агенцията, предава БТА.

„Съвет към хората: ако е възможно, напуснете Херсон, евакуирайте се. Както по отношение на сигурността, така и поради причини от битово естество. Но има значителна част от жителите на Херсон, а те са много повече, които категорично отказват да напуснат домовете си… Те казват: ние преживяхме при окупаторите тук, така че сега ще издържим на всички трудности. Предвид факта че повечето хора нямат желание да напуснат Херсон, трябва да направим всичко възможно, за да им осигурим възможност да живеят тук“, подчерта Хлан.

Според него в момента броят на населението на Херсон се запазва стабилен на 80 хиляди души – има такива, които са решили да напуснат сега, предвид твърде трудните условия на живот, но има и такива, които се връщат в града. Хлан добави, че с всеки изминал ден градът се връща към живот, доколкото е възможно. Но все още няма електричество, а съответно и вода и централно отопление.

С помощта на международни благотворителни организации в Херсон се доставя хуманитарна помощ, включително генератори за електроенергия, линейки и специално оборудване, а възстановяването на мобилните комуникации продължава. Открити са автобусни линии до Одеса.

Градът бавно се възстановява, предвид факта че окупаторите всъщност са унищожили цялата критично важна инфраструктура, разграбвайки всичко, подчерта Хлан. Украинските сили си върнаха контрола над Херсон на 11 ноември. Градът беше превзет от руските сили в началото на март.

Същевременно стана ясно, че украинската полиция и прокуратура са идентифицирали четири места в Херсон, където руските сили са измъчвали хора, преди да напуснат града, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на прокуратурата в Телеграм. Според него руските сили са създали „псевдоправоприлагащи органи“ в центрове за задържане и в сграда на полицията в южната част на украинския град.

Полицията, прокурорите и експертите основават констатациите си на документи, подписани от руските сили, които окупираха Херсон скоро след нахлуването си в Украйна през февруари до изтеглянето си този месец, се казва в изявлението. В сградите са открити и различни предмети, включително части от гумени палки, дървена бухалка, белезници и лампа с нажежаема жичка, а в стените са намерени забити куршуми. „В килиите и мазетата са прилагани различни методи на изтезания, физическо и психическо насилие спрямо хората“, според прокуратурата.

Москва отхвърля твърденията за насилие над цивилни и военни. Тя също така обвини Украйна, че инсценира такива издевателства на места, които преди това са били окупирани от Русия, като Буча.

Според свидетелства на над 5 очевидци, цитирани от Ройтерс, в сграда на полицията в Херсон хората са били са били разпитвани и измъчвани по време на почти деветмесечната руска окупация. Засега няма реакция на тези обвинения от Кремъл и руското министерство на отбраната.

Русия също така обвини украинските войници в злоупотреби по време на конфликта. Миналата седмица Москва заяви, че украинските войници са екзекутирали над 10 руски военнопленници, като се позова на видеозапис, разпространяван в руските социални медии. Днес Кремъл заяви, че ще изправи пред съда лицата, отговорни за убийствата.

Украинският омбудсман Дмитрий Лубинец отхвърли руските обвинения вчера, като направи уговорката, че това са предварителни заключения, защото автентичността на записа не е потвърдена, съобщава в. „Украинска правда“.

Свързани публикации

None found