• 20.07.2024

Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания

 Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания

Снимка: Ройтерс

Учени във Великобритания съветват да се засилват мерките като носене на маски и спазване на социална дистанция с облекчаването на локдауна, за да се държи вируса под контрол.

От вчера отпадна разпоредбата за оставане по домовете и могат да се събират до 6 души на едно място на открито, а това в комбинация с хубавото време притеснява учените, че ще има нарушаване на правилата, предаде БНР.

Учени от университетите в Кеймбридж и Ливърпул са разработили модел на базата на математически уравнения, който показва как се разпространява Covid-19 при различни сценарии.

В публикацията на учените в списание „Royal Society Interface“ се посочва, че мерките за контрол се делят на „пространствени“ и „непространствени“.

Сред „непространствените“ са носенето на маски, миенето на ръцете и социалната дистанция, а в „пространствените“ попадат локдауна и ограниченията за пътуване на големи разстояния.

Заключението е, че намаляването на „пространствения контрол“ без едновременно с това да се увеличава „непространствения контрол“ води неизбежно до увеличение на разпространяването на заразата.

Авторът на проучването доктор Йевхен Супруненко е цитиран да казва, че мерки като носенето на маски успоредно с масовото ваксиниране ще доведе до по-бързото спиране на пандемията и съответно до избягване на потенциален нов локдаун.

Доктор Стивън Корнел допълва, че мерки като локдауна може и да имат по-голям ефект, но маските и социалната дистанция са много по-евтин начин за намаляване на риска от разпространение на вируса.

Свързани публикации

None found