• 23.06.2024

През април на Острова започва ваксиниране с „Модерна“

 През април на Острова започва ваксиниране с „Модерна“

Снимка: BGReporter.info

Британският министър на културата Оливър Даудън заяви, че през април във Великобритания ще започне ваксиниране и с продукта на „Модерна“, от който са поръчани 17 милиона дози. Той посочи, че въпреки някои трудности и забавяне на доставките на ваксини правителството продължава да смята, че масовото ваксиниране ще бъде приключено в определените срокове.

В поредица от интервюта за британски медии днес Оливър Даудън информира британците, че от разговорите му с министъра на здравеопазването Мат Ханкок е научил, че ваксината на „Модерна“ ще пристигне през април и ходът на ваксинирането на хората под 50 години ще продължи успешно.

Даудън каза още, че правителството ще се опита да вдигне колкото се може повече ограничения, така че културни институции като театрите да могат отново да се радват на публика. Същото се отнася и за спортните събития.

През април ще стартират редица пилотни програми по отношение на по-доброто проветряване на помещенията и тестването на хората.

Според Даудън издаването на ваксинационни паспорти може да бъде само временна мярка. От утре влиза в сила втората фаза на облекчаване на локдауна, която предвижда свободно напускане на домовете и събиране на до 6 души на открито. Ако няма съществени проблеми от 12 април ще отворят заведенията с обслужване на открито, от 17 май ще бъде позволено пътуването в чужбина, а от 21 юли локдаунът трябва да бъде вдигнат изцяло.

Някои мерки обаче като социалното дистанциране и носене на маски вероятно ще останат в сила много по-дълго време.

Оливър Даудън не даде гаранции, че това ще бъде последният локдаун, но изрази намерението на правителството да спази „пътната карта“ за излизане от него.

Свързани публикации

None found