• 04.03.2024

Почина принц Филип

 Почина принц Филип

Снимка: REUTERS/Yui Mok

Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, почина на 99-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс.

С голяма скръб Нейно Величество кралица Елизабет Втора съобщава за кончината на любящия ѝ съпруг, негово Кралско Височество принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско Височество си отиде тази сутрин в Уиндзорския дворец. Следващи съобщения ще бъдат направени по-късно. Кралското семейство както и хората по света, скърбят за неговата загуба.

се казва съобщението, цитирано от Darik.

На 16 март принц Филип беше изписан от болницата след претърпяна сърдечна интервенция и лечение на инфекция.

Той беше приет в болницата „Крал Едуард Седми“ на 16 февруари, след като се почувствал неразположен. В началото на март беше преместен за кратко в специализирано кардиологично отделение в друга лондонска болница за процедура, свързана с вече съществуващо сърдечно заболяване.

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 година и е син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж Дартмут, Девън.

Участвал е активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 г. Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. Другите деца от брака му с Елизабет Втора са принцеса Ан, родена през 1950, принц Андрю, роден 10 г. след нея и и принц Едуард, роден през 1964 .

Свързани публикации

None found