• 25.05.2024

Полският външен министър отправи обвинение към Германия

 Полският външен министър отправи обвинение към Германия

Полският външен министър Збигнев Рау обвини Германия, че се опитва да се намесва във вътрешните работи на страната му, след като германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Варшава трябва да изясни твърденията, че полските консулства в Африка и Азия са продавали временни работни визи на мигранти за хиляди долари всяка, предаде Асошиейтед прес.

Дясната управляваща партия в Полша „Право и справедливост“ е изправена пред въпроси относно предполагаемата схема преди националните избори на 15 октомври, на които се стреми да получи трети мандат.

Шолц, чието правителство е подложено на натиск да направи повече за ограничаване на миграцията към Германия, призова съседна Полша в събота да даде разяснения за случващото се.

„Не искам хората от Полша просто да бъдат пропускани и едва след това да водим дискусия за политиката за предоставяне на убежище“, заяви Шолц в коментар, цитиран от германската информационна агенция ДПА.

Полският външен министър Збигнев Рау отвърна късно снощи в „Екс“, че изявлението на Шолц „нарушава принципите на суверенното равенство на държавите“.

Министърът добави, че се е обърнал към Шолц с призив „да уважава суверенитета на Полша и да се въздържа от изявления, които вредят на отношенията ни“.

Свързани публикации

None found