• 23.06.2024

„Политико“: Борисов вече няма подкрепата на Доналд Туск

 „Политико“: Борисов вече няма подкрепата на Доналд Туск

Доналд Туск Снимка: БТА/AP

Председателят на ЕНП не бил съгласен, че евродепутатите трябва да защитават българския премиер, съобщи Клуб Z.

Българският премиер Бойко Борисов вече няма подкрепата на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск.

Така поне твърди „Политико“ в своя публикация.

Това станало ясно вчера, на заседание на ЕНП. На нея унгарският евродепутат Тамаш Дойч изразил солидарност с Борисов и неговата партия ГЕРБ. След което призовал и останалите да бъдат по-открити в същото начинание.

Критиките срещу Бойко Борисов трябва да предизвикат колективна защита, казал Дойч според „Политико“. Според изданието подтекстът бил, че същото може да се случи и с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан – също от ЕНП, отдавна е на нож с Брюксел.

Но ЕНП не е НАТО, отбелязва изданието, като визира термина „колективна защита“. Доналд Туск не бил съгласен с думите на Дойч.

Информацията идва броени часове преди еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова да представи пред Европарламента състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) в България и Румъния.

Тя обаче противоречи на разказа на български участници във вчерашното заседание. Евродепутатът Александър Йорданов заяви точно обратното вчера – че ГЕРБ се ползва с подкрепата на Туск. А колегата му Радан Кънев заяви, че председателят е заявил, че има нужда от повече информация за случващото се в България.

Свързани публикации