• 25.05.2024

WienerZeitung:Желание за корекции на проблема с ваксината

 WienerZeitung:Желание за корекции на проблема с ваксината

Снимка: АPA/Georg Hochmuth

Австрийският канцлер говори за неравномерно разпределение на ваксините и създава съюз с колеги от ЕС.

Необходим е „механизъм за корекция“. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц продължава критиката си към отклоненията в планът за ваксиниране на ЕС. Миналата седмица, във вторник той настоя за промяна на доставките и разпространение на ваксините в съюза и за спазване на квотата според която ваксините срещу коронавируса трябва да бъдат доставени пропорционално на държавите.

Курц търси съюзници за искането си сред другите лидери на държави в ЕС. На пресконференцията във Виена той се появи заедно с колегите си от България, Чехия и Словения, Бойко Борисов, Андрей Бабиш и Янез Янша. Именно България се представя като държавата, която изостава от програмата си за ваксинация. Страната ни изостава основно поради затруднения в доставките. В същото време страната спря и имунизацията с препарата на AstraZeneca, който в момента не се използва. Борисов се противопостави на производителите на ваксини. Премиерът не само не успя да изпълни договорите си за доставка, но и наруши насоките за разпределение, пише WienerZeitung.

Разликите между държавите обаче произтичат от факта, че те сключват допълнителни споразумения с компаниите и разчитат на различни ваксини – в зависимост от тяхната оценка кой продукт ще бъде на разположение. Комисията на ЕС е отговорна за рамковите споразумения, според които квотите бяха изчислени, но не по-късно извикани изцяло от всички държави.

Снимка: AP

Объркване относно разпределението

В петък Курц определи допълнителните споразумения, сключени в ръководен комитет на здравните служители, „тайни споразумения“ и призова за повече прозрачност. Опозицията смята, че канцлерът не е бил информиран за и информацията му е“недостоверна“. Пред журналисти във вторник Заместник-председателят на Социалдемократическата партия на Австрия Йорг Лайхтфрид изброи изнесе информация от Министерския съвет, от която стана ясно, че правителството е наясно с възможността за закупуване на допълнителни ваксини. Според Лайхтфрид министърът на здравеопазването Рудолф Ансхобер сам е докладвал за това на правителственото заседание на 20 януари.

Превод и редакция BGReporter.info

Свързани публикации