• 17.07.2024

Пентагонът: Планът на Путин да превземе Донбас до 15 септември не успя

 Пентагонът: Планът на Путин да превземе Донбас до 15 септември не успя

Руският президент Владимир Путин планираше да превземе Донецка област преди 15 септември, но се провали. Вместо това украинските войски започнаха успешна контраофанзива в източната част на страната. Това заяви високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ, съобщава сайтът на Пентагона.
„На 1 септември президентът Путин призова целия регион Донецк да бъде поставен под руски контрол до 15 септември. Но силите на Путин очевидно не успяха да постигнат този резултат“, посочва служителят.

В същото време Въоръжените сили на Украйна са освободили територия колкото двата американски щата Делауеър (5,1 хил. км²) и Роуд Айлънд (3,1 хил. км²) взети заедно, подчертава той.

Освен това източникът отбелязва, че загубите на руските сили са толкова значителни, че Кремъл среща затруднения с набирането на нови попълнения във войските, а все повече руски доброволци отказват да се бият.

„Нашата информация показва, че ЧВК „Вагнер“ търпи големи загуби в Украйна, което не е изненадващо предвид неопитните бойци“, казва още служителят, имайки предвид, че частната военна компания на близкия до Путин Евгений Пригожин набира доброволци в последно време главно сред руските затворници.

За разлика от тях, украинската армия има висок морал, добавя високопоставеният източник, уточнявайки, че украинската армия е освободила повече от 300 градове в Харковска област.

Американският висш военен посочва, че руснаците се опитват да противостоят с настъпление в района на Донбас, но напредъкът им възлиза на едва „няколкостотин метра“.

Свързани публикации

None found