• 17.07.2024

Пашинян и Алиев подписаха за примирие в Нагорни Карабах с посредничеството на Путин

 Пашинян и Алиев подписаха за примирие в Нагорни Карабах с посредничеството на Путин

Снимка: Facebook

Арменският премиер Никол Пашинян подписа споразумение за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев, съобщава БНР.

Според съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е „невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ“.

Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея. Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на 6-седмичните бойни действия не е победа, но не е и поражение. И съобщи още, че в следващите дни ще направи обръщение към народа.

Малко по-късно протестиращи нахлуха в сграда на правителството в  столицата Ереван, съобщава ТАСС. Според агенцията хората трошат вратите на кабинетите, има и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събраха няколко хиляди души. Чуха се и призиви недоволните да се отправят към резиденцията на премиера. Някои от недоволните нахлуха и в заседателната зала на парламента.Председателят на парламента Арарат Мирзоян е пострадал, написа Пашинян във Фейсбук.

Свързани публикации

None found