• 05.03.2024

Очаква се ЕС да одобри втора ваксина срещу Covid-19

 Очаква се ЕС да одобри втора ваксина срещу Covid-19

Снимка: BGReporter.info

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри втора ваксина в ЕС срещу Covid-19 – на американската компания „Модерна“ след тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ миналия месец.

В редица държави, където вече започна ваксинация на населението срещу коронавируса, отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата.

В Италия до 15 януари са удължава oбщонационалната карантина. Дотогава остава в сила и забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа и здравословни или други неотложни причини. Началото на присъствените учебни занятия за големите класове, които от октомври са на дистанционна форма на обучение, се отлага от 7 за 11 януари. Магазини и заведения ще работят до 18 ч, вечерният час от 22 до 5 сутринта остава в сила.

Германия също удължи до 31 януари противоепидемичните мерки, които ще бъдат и допълнително затегнати. Ще се изискват два теста за влизащите от определяни като рискови страни – единият при самото пристигане, а вторият след 5 дни карантина. Ако и двата са отрицателни – карантината отпада.

Страната регистрира днес нови 21 237 случая на заразяване с коронавирус за едно денонощие. Общо те са над 1,8 млн.

Случаите на коронавирус в САЩ са вече над 21 000 000, показват данните на университета „Джонс Хопкинс“. Съединените щати са на първо място по брой на заразените с коронавирус и по брой на смъртните случаи от коронавирус в света. Американските власти съобщиха, че на територията на три щата – Калифорния, Колорадо и Флорида, са регистрирани случаи на заразяване и с новия щам, който се появи първоначално във Великобритания.

Свързани публикации

None found